Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2017

Πανικός στις ΗΠΑ από τον τυφώνα Ιρμα, πλησιάζει τη Φλόριντα -Τραμπ: Φύγετε από τον δρόμο του [εικόνες]

Πανικός στις ΗΠΑ από τον τυφώνα Ιρμα, πλησιάζει τη Φλόριντα -Τραμπ: Φύγετε από τον δρόμο του [εικόνες]

«ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΣ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΟΝ ΧΑΡΒΕΪ»
Τρόμο προκαλεί ο τυφώνας Ίρμα ενώ κατευθύνεται προς τη Φλόριντα των ΗΠΑ.
Στο «στόχαστρο» του τυφώνα δεν αποκλείεται να βρεθούν ακόμα και πυκνοκατοικημένες περιοχές, όπως το Μαϊάμι. Οπως μετέδωσε το βράδυ της Παρασκευής το CNN, μόνο στην κομητεία Μαϊάμι-Ντέιντ 10.265 άνθρωποι έχουν ήδη μεταβεί σε καταφύγια.
Μάλιστα, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ, με απανωτά tweets, προειδοποίησε για τους κινδύνους που ελλοχεύουν.
«Ο τυφώνας Ίρμα είναι επικών διαστάσεων, ίσως μεγαλύτερος από οτιδήποτε άλλο έχουμε δει ποτέ», έγραψε ο Τραμπ, συμπληρώνοντας: «Μείνετε ασφαλείς και φύγετε από τον δρόμο του, αν είναι δυνατόν».
«Η εκπληκτική Ακτοφυλακή μας έσωσε πάνω από 15.000 ζωές την προηγούμενη εβδομάδα με τον Χάρβεϊ (σ.σ.: τον τυφώνα που έπληξε το Τέξας). Ο τυφώνας Ίρμα μπορεί να είναι ακόμα χειρότερος», έγραψε στη συνέχεια.
Λίγο νωρίτερα το πρωί της Παρασκευής, ο επικεφαλής της αμερικανικής Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Καταστάσεων Έκτακτης Ανάγκης (FEMA) δήλωσε πως οι αμερικανοι αξιωματούχοι ετοιμάζουν μια μαζική απάντηση στον κυκλώνα Ίρμα, που αναμένεται να πλήξει από αύριο τη Φλόριντα.
Οι κάτοικοι ήδη εγκαταλείπουν την πολιτεία όπως μπορούν.

Ο τραγικός απολογισμός του τυφώνα Ιρμα είναι τουλάχιστον 21 νεκροί έως τώρα. Περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν επηρεαστεί ενώ ο τελικός απολογισμός αναμένεται να είναι πιο βαρύς, με επτά αγνοούμενους μόνο στις γαλλικές κτήσεις.
Αυτή την ώρα, ο τυφώνας που σαρώνει τα πάντα στο διάβα του με ταχύτητες 250 χιλιομέτρων/ώρα πλήττει τις βόρειες ακτές της Κούβας και τις νότιες Μπαχάμες.
Οι κουβανικές Αρχές έχουν απομακρύνει χιλιάδες τουρίστες από τα θέρετρα της βόρειας ακτής του νησιού ενώ απομάκρυναν με ελικόπτερο τους έξι δελφίνια στο Κάγιο Γκιγιέρμο, ένα νησί στη βόρεια Κούβα, που απειλείται.
«Ο κυκλώνας Ίρμα συνεχίζει να αποτελεί μια απειλή που μπορεί να προκαλέσει καταστροφές στις ΗΠΑ είτε στη Φλόριντα είτε σε κάποιες από τις νοτιοανατολικές Πολιτείες», δήλωσε ο διοικητής της FEMA Μπροκ Λονγκ σε σημερινή συνέντευξη Τύπου. Προειδοποίησε ότι τμήματα της Φλόριντα μπορεί να μην έχουν ηλεκτρικό για ημέρες, αν όχι περισσότερο, και ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι μπορεί να χρειαστούν καταφύγιο.
Στο μεταξύ ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Ζεράρ Κολόμπ ανακοίνωσε πως στα γαλλικά νησιά της Καραϊβικής ο Ίρμα στοίχισε τη ζωή σε τουλάχιστον εννέα ανθρώπους ενώ επτά θεωρούνται αγνοούμενοι.
Οι εννέα θάνατοι σημειώθηκαν στα νησιά Άγιος Μαρτίνος και Άγιος Βαρθολομαίος που σαρώθηκαν από τον κυκλώνα.
Τόσο οι γαλλικές όσο και οι ολλανδικές αρχές κατήγγειλαν εξάλλου λεηλασίες στο ολλανδο-γαλλικό νησί Άγιος Μαρτίνος και ανακοίνωσαν ότι θα ενισχυθούν εκεί οι δυνάμεις της αστυνομίας και του στρατού για να αποκαταστήσουν την τάξη.
«Πρώτη προτεραιότητά μας είναι να βοηθήσουμε τους πληθυσμούς και να αποκαταστήσουμε την τάξη» επειδή μετά το πέρασμα του κυκλώνα «σημειώθηκε αριθμός λεηλασιών», δήλωσε ο Κολόμπ.
Ο ολλανδός πρωθυπουργός Μαρκ Ρούτε έκανε λόγο για ένα «σοβαρό πρόβλημα».
Η γαλλίδα υπουργός Υπερπόντιων Εδαφών Ανίκ Ζιραρντέν δήλωσε πως «λεηλασίες έγιναν μπροστά στα μάτια» της στη διάρκεια αναγνωριστικής αποστολής που πραγματοποίησε χθες Πέμπτη στον Άγιο Μαρτίνο.
Στην ολλανδική πλευρά του νησιού αυτόπτης μάρτυρας, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα Algemeen Dagblad, είπε ότι στους δρόμους κυκλοφορούν «άνθρωποι οπλισμένοι με περίστροφα και ματσέτες». «Η κατάσταση είναι πολύ σοβαρή. Δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος», πρόσθεσε.
Ο ολλανδός υπουργός Εσωτερικών Ρόναλντ Πλάστερκ επιβεβαίωσε πως έγιναν λεηλασίες και υπογράμμισε πως στρατιώτες βρίσκονται πλέον επιτόπου για να προσπαθήσουν να επιβάλουν μια επιστροφή στην ομαλότητα.
Κίνδυνος μπλακ άουτ -Θα επηρεάσει 9 εκατ, ανθρώπους
Την ίδια ώρα ο κυκλώνας Ίρμα απειλεί να βυθίσει στο σκοτάδι περισσότερα από 4,1 εκατομμύρια νοικοκυριά και επιχειρήσεις, που εξυπηρετεί η εταιρεία Power & Light (FPL) της Φλόριντας, επηρεάζοντας την καθημερινότητα περίπου 9 εκατομμυρίων ανθρώπων.
Αυτό επεσήμανε σήμερα ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας ηλεκτρισμού.
«Όλοι στη Φλόριντα θα αντιμετωπίσουν με τον έναν ή τον άλλο τρόπο τις επιπτώσεις της καταιγίδας» δήλωσε ο Έρικ Σιλάτζι κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου, προειδοποιώντας τους καταναλωτές της FPL να προετοιμαστούν για μια διαδικασία αποκατάστασης του δικτύου διάρκειας πολλών εβδομάδων.
Η FPL είναι η μεγαλύτερη πάροχος ηλεκτρικού ρεύματος στη Φλόριντα εξυπηρετώντας περίπου το 50% των 20,6 εκατομμυρίων κατοίκων της πολιτείας.
Ο κυκλώνας Ίρμα θέτει πολύ μεγαλύτερη απειλή για το δίκτυο παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στη Φλόριντα σε σύγκριση με τον κυκλώνα Χάρβεϊ στο Τέξας, διότι η Ίρμα συνοδεύεται από θυελλώδεις ανέμους ταχύτητας 240 χιλιομέτρων την ώρα, που θα μπορούσαν να προκαλέσουν σοβαρές καταστροφές στο δίκτυο ηλεκτροδότησης και να οδηγήσουν στο κλείσιμο πυρηνικών και άλλων ηλεκτροπαραγωγικών μονάδων.
«Αυτή η καταιγίδα είναι κάτι το πρωτόγνωρο όσον αφορά την ισχύ και το μέγεθός της. Προετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα και πιθανόν θα πρέπει να ανοικοδομήσουμε τμήματα του δικτύου εξυπηρέτησης μας» σημείωσε ο Σιλάγκι, που προειδοποίησε επιπλέον ότι οι άνεμοι που αναμένονται θα μπορούσαν να ξηλώσουν τους στύλους ηλεκτροδότησης.
Η απειλή του κυκλώνα είναι τέτοια που η FPL σχεδιάζει να κλείσει τους δύο πυρηνοηλεκτρικούς σταθμούς της.
Μία από τις πυρηνικές της μονάδες, η Turkey Point, βρίσκεται νότια του Μαϊάμι κοντά στο νότιο άκρο της Φλόριντας, πλησίον της περιοχής που η Ίρμα αναμένεται να πλήξει νωρίς το πρωί της Κυριακής.
Δραματική έκκληση: Προετοιμαστείτε για εκκένωση, μην αγνοείτε τις εντολές
Ο κυβερνήτης της Φλόριντας Ρικ Σκοτ ανακοίνωσε το πρωί ότι όλοι οι κάτοικοι της Πολιτείας αυτής, η οποία αναμένεται ότι θα πληγεί από τον καταστροφικό κυκλώνα Ίρμα το πρωί της Κυριακής, «θα πρέπει να προετοιμαστούν να την εγκαταλείψουν σύντομα».
"Μην αγνοείτε τις εντολές εκκένωσης. Να θυμάστε: μπορούμε να ξαναχτίσουμε το σπίτι σας, δεν μπορούμε να ξαναχτίσουμε τη ζωή σας. Όλοι πρέπει να προετοιμαστούν για εκκένωση σύντομα", προειδοποίησε ο κυβερνήτης σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.
Η Φλόριντα έχει πληθυσμό 20 εκατομμυρίων αλλά μέχρι στιγμής οι εντολές υποχρεωτικής εκκένωσης αφορούν μόνο 1 εκατομμύριο ανθρώπους στην Πολιτεία αυτή και στη γειτονική Τζόρτζια.
"Αυτή η καταιγίδα είναι πανίσχυρη και θανάσιμη", επέμεινε ο Σκοτ ο οποίος έχει πολλαπλασιάσει τις τελευταίες ημέρες τις εκκλήσεις του προς τους κατοίκους να φύγουν από τις ζώνες που απειλούνται από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
"Σήμερα είναι η ημέρα για να κάνετε το σωστό για την οικογένειά σας, να την οδηγήσετε στην ενδοχώρα για να είναι ασφαλής" συνέχισε ο κυβερνήτης, υπογραμμίζοντας για άλλη μία φορά ότι η έκταση του κυκλώνα είναι "μεγαλύτερη από την Πολιτεία μας στο σύνολό της".
Φωτογραφίες: AP

iefimerida

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα