Παρασκευή 23 Φεβρουαρίου 2018

Memento Mori (θυμήσου τον θάνατο) | Περί θανάτου, μια ψυχαναλυτική προσέγγιση | Μέρος β’



Του Στέλιου Χαλκίτη
Τι είμαστε λοιπόν; Είμαστε μια έκφραση αδιάλειπτα διαμορφούμενου, διαμεσολαβούμενου «Είναι», εμβαπτισμένοι στο αενάως μεταβαλλόμενο από το ίδιο το «Είναι» γίγνεσθαι που μολύνθηκε από στρεβλωμένες κατευθύνσεις σκέψης και κυρίως από τον εφησυχασμό των υποσχετικών του επέκεινα: συνακόλουθα, το «Είναι» που δεν είναι αλλά «συντελείται» εντός, αποτεθαρρημένο, αποστρέφει το πρόσωπό του, αποσύρεται στη συστολή του, εισέρχεται και αφίεται στην κρυφιότητά του τείνοντας προς το άφαντον· και τότε συμβαίνει συχνά μια εσπευσμένη έξοδος του «Είναι»· και εξηγούμαι: Χωρίς ευλογοφανή αιτία, μια αλληλουχία γεγονότων συνθλίβει τη συνοχή της εσωτερικής ολότητας καθιστώντας τη ζωή ανάπηρη. Το υποκείμενο σταματά να εξελίσσεται, μένει απροστάτευτο και βαίνει προς την αταξία. Αντίθετα, αν δεξιωθούμε το «Είναι» σε χώρο και χρόνο αμόλυντο τυπώνοντας μέσα μας αυτά που δεν λέγονται, τότε, σ’ αυτούς που μας φόρτωσαν τον θάνατο, μπορούμε να απαντήσουμε με τη γιορτή της ζωής.
Τι σημαίνει νεκρός; Οι επιστήμονες λένε πως είναι η οριστική παύση όλων των βιολογικών λειτουργιών που υποστηρίζουν τη λειτουργία του σώματος, και αυτενεργώντας θα συμπλήρωνα, πριν αποχωρήσει ο θάνατος.
Τι είναι πτώμα; Μια ορατή απουσία, ένα σώμα ακήρατο που δεν εμπεριέχει θάνατο.
Τι ξέρουμε για τον θάνατο; Τίποτα! Δεν γνωρίζουμε τίποτα για τον ατομικό θάνατο. Η συναίσθηση της θνητότητας είναι προνόμιο ολίγων. Ιδού το μέγα στρατήγημα! Το «άπαγε» στην άρνηση της άρνησης του θανάτου για επιπλέον ζωή και ο φόβος του θανάτου δεν μας εδραιώνουν υπαρξιακά, δεν μας εξελίσσουν, αντιθέτως, μας εγκλωβίζουν και μας καθιστούν αιχμάλωτους των ψευδαισθήσεων. Αν ξέραμε να ζούμε, η ζωή είναι μεγάλη.

Memento Mori (θυμήσου τον θάνατο) | Περί θανάτου, μια ψυχαναλυτική προσέγγιση | Μέρος α’

Memento Mori, του Στέλιου Χαλκίτη


Του Στέλιου Χαλκίτη
Ενα φοβερό και συνάμα εξιλεωτικό ερώτημα συνώνυμο της γελοιογραφίας του τραγικού, της αμφιβολίας και της καθολικής οδύνης κατατρύχει τον άνθρωπο: «Υπάρχει ζωή μετά τον θάνατο;» Ωστόσο, διαλεκτικά αφελείς, αποφεύγουμε να απαντήσουμε «αν υπάρχει ζωή πριν απ’ τον θάνατο». Νεύουμε a priori καταφατικά. Πάντως, είναι ασύγγνωστη εθελοτυφλία να ισχυριζόμαστε πως ζούμε, υποδυόμαστε τη ζωή μας και διαβιούμε εκφυλισμένα και υποτελειακά τείνοντας προς την ευκολία, εξοφλώντας γραμμάτια που υπέγραψαν οι άλλοι. Και άλλοι είναι όχι μόνο τα υποκείμενα των συλλογικοτήτων αλλά και οι άλλοι  μέσα μας που παράφωνα διεκδικούν αλλότρια, και γίναμε τόσο πολλοί.
Δεν είμαστε άρτιες και ολοκληρωμένες ατομικότητες, εν τούτοις δυνάμεθα να γίνουμε εφόσον κατανοήσουμε τον θάνατο.
Η βιολογική διαπόρευση του ανθρώπου είναι μια εναλλαγή νοηματοδοτήσεων κορυφής, μεσότητας και βάσης. Ωστόσο, όσο υψηλή και αν χαρακτηριστεί μια νοηματοδότηση, αν δεν αφορμάται από τη διαλεκτική της ζωής και δεν εσωκλείει τη σκέψη του θανάτου, ακυρώνει το υποστασιακό όφελος που θα μπορούσε να προκύψει. Η κενότητα μιας φλύαρης ζωής χωρίς ίχνος απορίας, χωρίς επίγνωση της θνητότητας, μας υποχρεώνει σε αναζήτηση μιας ζωής μετά θάνατον. Ωστόσο, θέλει επίγνωση η απόφαση για μεταμόρφωση.
Η στοχαστική αυτενέργεια κομίζει νόημα στην ύπαρξη και η σχέση με τον θάνατο ρυθμίζει τις σχέσεις με τους άλλους, και οι σχέσεις με τους άλλους ρυθμίζουν άμεσα ή έμμεσα την πορεία προς τον θάνατο και ακόμη αυτόν τον ίδιο τον θάνατο για τον οποίο έχουν γραφτεί τα πιο αντιφατικά πράγματα, ότι είναι ένας ύπνος ευχάριστος, ηδύς και δίχως όνειρα. Λησμόνησαν πως πρέπει να ξυπνήσεις για να αισθανθείς την ανακούφιση του ύπνου. Άλλοι πάλι είπαν πως δεν μας αφορά, όταν ζούμε δεν υπάρχει ο θάνατος, και όταν έρθει, εμείς δεν θα είμαστε εκεί. Αυτοί οι πολλαπλοί μετατονισμοί και οι σκεδασμοί της συνείδησης επιτείνουν την καταγωγική σύγχυση ταυτότητας -πέραν του ότι η ταυτότητα δεν είναι έκφραση εαυτότητας- μας αποπροσανατολίζουν και μας κρατούν δέσμιους ενός κόσμου παλαιού.

Πώς κατάφερα να αποκτήσω τους γλουτούς των ονείρων μου

gallery-1518640324-transformation-tuesday-2-14-gym2-1518544852
Στην εποχή των Kardashians και των Instagram models, καλώς ή κακώς, όλες θέλουμε έντονους, καλοσχημένους γλουτούς και αδύνατη μέση. Πώς μπορούμε όμως να πετύχουμε αυτές τις αναλογίες χωρίς να χρειαστεί να χρησιμοποιήσουμε photoshop στις φωτογραφίες μας ή να επισκεφθούμε πλαστικό χειρουργό; Μια κοπέλα μοιράστηκε με την ιστοσελίδα Delish την εμπειρία της και τα πραγματικά μυστικά που της χάρισαν τα αποτελέσματα που πάντα ήθελε.
gallery-1518640525-transformation-tuesday-2-14-gym3-1518545108
Η ρουτίνα γυμναστικής της

«Όταν ξεκινάς να γυμνάζεις τους γλουτούς σου, όλοι σού λένε ότι τα καθίσματα είναι το κλειδί», λέει η Cashawn Sims (@cookieeedough). «Ανακάλυψα όμως ότι χρειάζονται πολλές παραπάνω κινήσεις για να χτίσεις τους γλουτούς σου! Πάντα χρησιμοποιούσα μηχανήματα και βαράκια», συνέχισε. Σε συνέντευξή της αποκάλυψε ότι μεταξύ άλλων έκανε πολλές γέφυρες και καθίσματα σε συνδυασμό με μηχανήματα για τα πόδια και τους γλουτούς.

Σε όλη του τη ζωή όμως , ο Βαν Γκογκ, δεν μπόρεσε να πουλήσει ούτε έναν πίνακα… (Osho) | Μέρος Α’



Οι καλλιτέχνες λένε τη φράση “η Τέχνη για την Τέχνη” – που σημαίνει ότι ο στόχος στην Τέχνη είναι αυτή καθαυτή η Τέχνη και δεν υπάρχει κανένας άλλος στόχος πέρα απ’ αυτήν.
Η Τέχνη για την Τέχνη…
Και η ζωή για τη ζωή!
Τώρα αυτό δεν ασκεί καμία απολύτως γοητεία στον υποδεέστερο άνθρωπο, επειδή εκείνος μετράει τα πράγματα με κριτήριο το χρήμα, τη θέση και τη δύναμη. Μήπως η ποίησή σου πρόκειται να σε κάνει πρωθυπουργό της χώρας;
Τότε θα είχε κάποιο σκοπό, θα είχε κάποιο νόημα, θα είχε κάποια αξία. Το πιο πιθανό όμως για την ποίησή σου είναι ότι θα σε κάνει ζητιάνο – γιατί ποιος πρόκειται να αγοράσει την ποιήσή σου;
Γνωρίζω πολλούς ιδιοφυείς ανθρώπους οι οποίοι ζουν σαν ζητιάνοι, ακριβώς επειδή δεν επέτρεψαν στον εαυτό τους να γίνουν σχιζοφρενείς. Ζουν όμως με τέτοια χαρά, που κανένας πολιτικός δεν θα μπορέσει ποτέ να γνωρίσει. Έχουν τέτοια ακτινοβολία, που κανένας δισεκατομμυριούχος δεν θα μπορέσει ποτέ να γνωρίσει.
Έχουν τέτοιο ρυθμό μέσα στην καρδιά τους, που κανένας από εκείνους τους ανθρώπους που λέγονται θρήσκοι δεν θα μπορέσει ποτέ να γνωρίσει. Σε ό,τι αφορά όμως το πώς φαίνονται απ’ έξω, έχουν υποβιβαστεί από την κοινωνία τόσο πολύ, που ζουν σαν ζητιάνοι.
Θα ήθελα να σου θυμίσω έναν πολύ σπουδαίο ζωγράφο, ίσως τον σπουδαιότερο – τον Ολλανδό Βίνσεντ Βαν Γκογκ. Ο πατέρας του τον ήθελε να γίνει ιερέας, να ζήσει μια αξιοσέβαστη ζωή – άνετη, καταξιωμένη. Ο Βαν Γκογκ όμως ήθελε να γίνει ζωγράφος.
Ο πατέρας του τού είπε: “Είσαι τρελός!”

60 σκέψεις, που μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής σου....!!!!!!!



Τι σκέφτεσαι στις στιγμές ηρεμίας σου; Πόσο μακριά έχεις φτάσει ή πόσο μακριά μπορείς να πας; Τις δυνάμεις σου ή τις αδυναμίες σου; Το καλύτερο που μπορεί να συμβεί ή το χειρότερο; Στις στιγμές ηρεμίας, δώσε προσοχή στις σκέψεις σου. Επειδή ίσως, απλά ίσως, το μόνο πράγμα που πρέπει να αλλάξεις για να μπορέσεις να βιώσεις περισσότερη ευτυχία, περισσότερη αγάπη και περισσότερη ζωτικότητα, είναι ο τρόπος σκέψης σου.

Ορίστε 60 ρητά που θα σε βοηθήσουν να ρυθμίσεις τον τρόπο σκέψης σου και θα σου δώσουν κίνητρα για μια καλύτερη ζωή.

1. Δεν μπορείς να αλλάξεις αυτό που φοβάσαι να αντιμετωπίσεις.

2. Μερικές φορές τα καλά πράγματα καταρρέουν έτσι ώστε καλύτερα πράγματα να μπορέσουν να οικοδομηθούν.

3. Μην σκέφτεσαι το κόστος. Σκέψου την αξία.

4. Μερικές φορές χρειάζεται να αποστασιοποιηθείς για να δεις τα πράγματα καθαρά.

5. Πολλοί άνθρωποι αγοράζουν πράγματα που δεν χρειάζονται, με χρήματα που δεν έχουν, για να εντυπωσιάσουν ανθρώπους που δεν ξέρουν.

6. Άσχετα με το πόσα λάθη κάνεις ή το πόσο αργή είναι η πρόοδος σου, είσαι και πάλι μπροστά από όσους δεν προσπαθούν.

7. Αν ένα πρόσωπο θέλει να είναι μέρος της ζωής σου, θα κάνουν μια προφανή προσπάθεια για αυτό. Σκέψου διπλά πριν κρατήσεις ένα χώρο στην καρδιά σου για τους ανθρώπους που δεν κάνουν προσπάθεια για αυτό.

8. Το να κάνεις έναν άνθρωπο να χαμογελάσει, μπορεί να αλλάξει τον κόσμο – ίσως όχι όλο τον κόσμο, αλλά τον δικό του σίγουρα.

9. Το να λες ότι κάποιος είναι άσχημος δεν σε κάνει ομορφότερο.

ο βραχυπρόθεσμος διαλογισμός αλλάζει τη δραστηριότητα του εγκεφάλου



Δε χρειάζεται κανείς τελικά να ασκεί το διαλογισμό για χρόνια ή ούτε καν μήνες, για να μπορέσει να τροποποιήσει τη δραστηριότητα των νεύρων του.
Μερικές μόνο εβδομάδες αρκούν, για να προκαλέσουν θετική διαφορά.

Αυτά τα ανέκδοτα δεδομένα που οδήγησαν στην έρευνα παρήχθησαν πριν από 2 περίπου δεκαετίες, όταν η Jane Anderson πάλευε με τους μεγάλους χειμώνες της Μινεσότα και με την εποχική κατάθλιψη*.

Αποφάσισε να δοκιμάσει το διαλογισμό και παρατήρησε αλλαγές μέσα σε έναν μήνα.


"Η εμπειρία μου ήταν μια αίσθηση ηρεμίας και μια καλύτερη ικανότητα να ρυθμίζω τα συναισθήματά μου", είπε.


Η εμπειρία της ενέπνευσε μια νέα μελέτη που θα δημοσιευτεί σε επόμενο τεύχος του Psychological Science, η οποία βρήκε ότι η λειτουργία του εγκεφάλου αλλάζει μόνο μετά από 5 εβδομάδες εξάσκησης.

Προηγούμενες μελέτες που εξέταζαν τα οφέλη του διαλογισμού παρατήρησαν αλλαγές στη δραστηριότητα του εγκεφάλου βουδιστών μοναχών, οι οποίοι είχαν περάσει δεκάδες χιλιάδες ώρες διαλογιζόμενοι.


Αλλά η Anderson ήθελε να ξέρει αν κάποιος θα είχε αποτελέσματα σε μικρότερο χρονικό διάστημα.

Γενιές «χαμένες» και «κερδισμένες»: Το rock n’ roll της γενιάς του ’80 και το προσκήνιο της Ιστορίας


Kίμωνος, του Αθηναίου 

Διάβαζα προχθές μερικές σελίδες από ένα πολύ ωραίο βιβλίο του Πέτρου Μακρή-Στάικου: «Κίτσος Μαλτέζος: ο αγαπημένος των Θεών».  Το είχα διαβάσει πριν χρόνια και μου είχε αρέσει πολύ. Συχνά πυκνά, ξανακοιτάζω μερικά κομμάτια του, ιδίως αυτά που ιχνογραφούν με λεπτομέρεια την κοινωνική και ιστορική πραγματικότητα της πρωτεύουσας στην περίοδο του Μεσοπολέμου, του Ελληνο-Ιταλικού πολέμου και στην περίοδο της Κατοχής. Αυτή τη φορά, το βλέμμα μου και το μυαλό μου έμεινε με επιμονή στο εξής κείμενο, μία λιτή, καταπληκτική αναφορά στη γενιά του ’40, της οποίας ο ήρωας του βιβλίου, Κίτσος Μαλτέζος, υπήρξε ξεχωριστή φιγούρα.


«‘Οσοι γεννήθηκαν λίγο πριν, κυρίως όμως λίγο μετά το 1920, ονομάστηκαν αργότερα «Η γενιά του ‘40». Στη διάρκεια του 20ού αιώνα αποτέλεσαν την τελευταία – σημαδεμένη από τον αριθμό μιας από τις δεκαετίες του – «επώνυμη» γενιά, και τούτο γιατί η ενηλικίωσή τους συνέπεσε με τον ελληνοϊταλικό πόλεμο και όσα επακολούθησαν.
Σε σχέση με τις προηγούμενες, η γενιά του ’40 έμοιαζε προνομιούχα: Έζησε κάπου δεκαοκτώ χρόνια ειρήνης (1922-1940), σε μία Ελλάδα με παγιωμένα σύνορα, αναπτυσσόμενη οικονομία και πρωτόγνωρο εκσυγχρονισμό σε πολλούς τομείς κοινωνικής δραστηριότητας. Τα παιδιά εκείνα γνώρισαν την ραγδαία πρόοδο της επιστήμης, της τεχνολογίας και της βιομηχανίας μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, ήταν τα πρώτα που άκουσαν ραδιόφωνο, αντίκρισαν αεροπλάνα και υδροπλάνα να πετούν πάνω από την Ακρόπολη, μίλησαν στο τηλέφωνο, είδαν ομιλούντα κινηματογράφο. Διχασμένα ανάμεσα στον απόηχο του 19ου αιώνα που έσβηνε οριστικά και στον ορυμαγδό του 20ού που ειχε ανατείλει για τα καλά, ένιωσαν «το τέλος της βεβαιότητας» για θεσμούς, πρότυπα και αξίες, ώσπου να βρεθούν μπροστά στις νέες, θρησκευτικές, «βεβαιότητες» των ολοκληρωτισμών: του κομμουνισμού στη Σοβιετική Ένωση και των φασισμών στην Ευρώπη. Αποτέλεσμα, η έντονη ψυχική αγωνία της γενιάς εκείνης, το νέο mal di siècle, κατά την έκφραση του Γιώργου Θεοτοκά.(Εισαγωγή, σελ. 15 & 16).
... Σε αυτό το πολιτικό πλαίσιο έζησε τα παιδικά της χρόνια και την εφηβεία της η γενιά του ’40. Παρ’ όλο που το μεγαλύτερο μέρος της δεν πολέμησε το 1940-1941, η γενιά αυτή αποδεκατίστηκε στην Κατοχή και στους εμφυλίους πολέμους. Ενώ διέθετε πατριωτισμό και εντιμότητα όσο καμιά προηγούμενη και, ίσως, όσο καμιά επόμενη γενιά, ενώ στους κόλπους της υπήρχαν πολλά άξια και προικισμένα άτομα που θα μπορούσαν να είχαν αλλάξει την εικόνα αυτού του τόπου, εντούτοις δεν κυβέρνησε ποτέ την Ελλάδα, δεν επέβαλε το δικό της πολιτικό όραμα και, από την άποψη αυτή, θεωρείται «χαμένη γενιά». (Εισαγωγή, σελ. 28).»

Γεωμυθολογία και μαντική στο Iερό των Δελφών


Η έναρξη της μεγάλης ανασκαφής στους Δελφούς αντιδόνησε τον παλμό μιας αρχαίας κοινωνίας με καταλυτικό ρόλο στην ιστορία του πολιτισμού. Συνδυάζοντας τη συγκλονιστική ομορφιά του φυσικού τοπίου με την καλλιτεχνική δημιουργία και τα χειροπιαστά ανασκαφικά ευρήματα, που αποτελούν σταθμό στην ιστορία τέχνης και τεχνολογίας, το ιερό του Φοίβου Απόλλωνα και της Αθηνάς Προναίας κηρύχθηκε από την UNESCO Μνημείο Παγκόσμιας Κληρονομιάς. Όμως στην καθιέρωση των Δελφών ως παγκόσμιου προσκυνήματος συνετέλεσε και το ιδεολογικό υπόβαθρο τού εκεί Απολλώνειου μαντείου, δηλ. η καλλιέργεια εννοιών που παραμένουν επίκαιρες: η πάλη των αντιθέσεων για να επικρατήσουν η αρμονία, η τάξη και η κοσμική ισορροπία, ο αέναος αγώνας του καλού ενάντια στο κακό. Εξίσου διαχρονική και έμφυτη είναι η αγωνία του ανθρώπου για όσα τού επιφυλάσσει το μέλλον, η επιθυμία να προγνώσει τη μοίρα του και να επέμβει ώστε να μην καταλήξει έρμαιο των συγκυριών ή του πεπρωμένου. Έτσι οι αρχαίοι Eλληνες κατέφευγαν στους χαρισματικούς εκείνους διάμεσους, τους προφήτες και μάντεις που μπορούσαν να αφουγκραστούν τη θέληση των θεών και να ζητήσουν τη συμβουλή ή καθοδήγησή τους.
Το προφητικό κέντρο των Δελφών ήταν σημείο αναφοράς για το Πανελλήνιο. Εδώ έκαιγε το ιερόν πυρ, η άσβεστη φλόγα της Εστίας, που είχε ανάψει ο ίδιος ο Απόλλων όταν, αγκυροβολώντας στον κόλπο της Κίρρας, ανηφόρισε μαζί με τους Μινωίτες μελλοντικούς ιερείς του προς την Πυθώ, όπου θεμελίωσε τον ναό του. Ο Ομηρικός Yμνος, που περιγράφει το παραπάνω ταξίδι, θεωρείται από πολλούς η ιδρυτική πράξη του μαντείου. Σύμφωνα με παραλλαγή του μύθου, στην Πυθώ ασκείτο ήδη η μαντική και ο Απόλλων έπρεπε να εκτοπίσει τη Γαία, κατατροπώνοντας τον φοβερό δράκοντα Πύθωνα, φύλακα του μαντείου της. Τα ανασκαφικά δεδομένα παρέχουν έρεισμα για την ύπαρξη ενός μυκηναϊκού οικισμού στην περιοχή, όχι όμως για χώρους λατρείας. Το Κωρύκειο άντρο, σπήλαιο στην κορυφή του Παρνασσού, θεωρείται πως μπορούσε να είχε στεγάσει τις πρώτες προφητικές τελετουργίες.
Ο θρύλος
Το βραχώδες τοπίο με τις απότομες κλίσεις, που εποπτεύει την ήρεμη κοιλάδα του Πλειστού ώς τον κόλπο της Κίρρας, «ενέπνευσε» τον Απόλλωνα να ιδρύσει εδώ το επιφανέστατο προφητικό κέντρο. Η μυστική ιδιότητα του τόπου πρωτοεκδηλώθηκε σε κοπάδι αιγών και τον ποιμένα τους Κορήτα, που κυριεύθηκαν από ξέφρενο μανιώδη ενθουσιασμό μόλις πλησίασαν ένα άνοιγμα του εδάφους. άλλοι, αργότερα, παραληρώντας, πήδηξαν μέσα στο χάσμα και εξαφανίστηκαν στα έγκατα της γης. Η παράδοση αναγνωρίζει αυτό το γεωλογικό φαινόμενο, τη ρωγμή που προκαλούσε έκσταση, ως την περιουσία όπου οφείλεται η προφητική δράση των Δελφών.

Εντυπωσιακά ευρήματα στο μεγαλύτερο υποβρύχιο σπήλαιο του κόσμου. Ανθρώπινα οστά και απολιθώματα ζώων (βίντεο)



Τον Ιανουάριο του 2018, εντοπίστηκε στο Μεξικό από αρχαιολόγους, το μεγαλύτερο υποβρύχιο σπήλαιο του κόσμου. Έρευνες έφεραν στο φως ανθρώπινα οστά, αλλά και οστά ζώων τουλάχιστον 9.000 ετών.
Πρόκειται για 2 σπήλαια που ενώνονται μεταξύ τους. Το συνολικό τους μήκος φτάνει τα 347 χιλιόμετρα και οι αρχαιολόγοι πιστεύουν ότι συνδέεται με τον αρχαίο πολιτισμό των Μάγιας.
Ο διευθυντής ερευνών, Guillermo de Anda, αναφέρει πως «η εκπληκτική ανακάλυψη θα βοηθήσει να κατανοήσουμε την ανάπτυξη του πλούσιου πολιτισμού της περιοχής, όπου κυριαρχούσαν οι Μάγιας πριν από την ισπανική κατάκτηση. Μας επιτρέπει να εκτιμήσουμε πολύ πιο καθαρά πώς προέκυψαν οι τελετουργίες, οι τόποι προσκυνήματος και τελικά οι μεγάλοι προ-ισπανικοί οικισμοί».
Εκτός από οστά ανθρώπων, στο σπήλαιο βρέθηκαν και γιγάντια λείψανα ελεφάντων και αρκούδων, που χρονολογούνται από την Εποχή των Παγετώνων.

Δεν ελέγχεις τίποτα




Όταν αφυπνίζεσαι είναι σαν να συνειδητοποιείς ότι δεν βρίσκεσαι σε ένα αυτοκίνητο που ελέγχεις εσύ με το τιμόνι, αλλά σε ένα ακίνητο παιδικό αυτοκινητάκι που, αν και μπορείς να γυρίζεις το τιμόνι του προς όποια κατεύθυνση θέλεις, δεν μπορείς να το ελέγξεις.

Το επόμενο στάδιο είναι να δεις ότι κινείσαι μαζί με το αυτοκινητάκι, το οποίο κινείται μαζί με τη Γη που γυρίζει γύρω απ' τον Ήλιο, το ηλιακό σύστημα που γυρίζει γύρω απ' το κέντρο του γαλαξία και τον γαλαξία που τρέχει στο σύμπαν με ταχύτητα 1.000 χλμ/δευτερόλεπτο.

Όταν καθόμαστε… αγχωνόμαστε!

Μπορεί να λένε ότι αν κάποιος γυρνά σαν «σβούρα», κινδυνεύει με στρες, όμως μια νέα αυστραλιανή επιστημονική έρευνα δείχνει ότι είναι δυνατό να συμβεί και το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή το πολύ καθισιό να προκαλέσει αυξημένο άγχος…Οι ερευνητές, με επικεφαλής τη Μέγκαν Τέιχεν του Πανεπιστημίου Ντίκιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικο για θέματα δημόσιας υγείας “BMC Public Health”, διαπίστωσαν ότι όσοι άνθρωποι περνάνε πάρα πολύ χρόνο καθισμένοι (μπροστά από την τηλεόραση, τον υπολογιστή, το τιμόνι του αυτοκινήτου κ.α.), κινδυνεύουν να εμφανίσουν αυξημένο άγχος….
…Οι επιστήμονες αξιολόγησαν (μετα-ανάλυση) εννέα μελέτες που συσχετίζουν την καθιστική συμπεριφορά με το επίπεδο άγχους σε παιδιά, εφήβους και ενηλίκους. Το συμπέρασμα είναι ότι το πολύ καθισιό δεν αυξάνει τον κίνδυνο μόνο για σωματικά προβλήματα (παχυσαρκία, καρδιοπάθεια, διαβήτη, οστεοπόρωση κ.α.), αλλά επίσης για ψυχικά προβλήματα.
…Το άγχος πλήττει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως. Στις ανεπτυγμένες χώρες, κάθε χρόνο περίπου ένας στους πέντε ανθρώπους υποφέρει από κάποια αγχωτική διαταραχή. Τα συμπτώματα περιλαμβάνουν ταχυκαρδία, δυσκολία αναπνοής, πονοκεφάλους, στομαχόπονους, μυική ένταση, εφίδρωση, τάση λιποθυμίας κ.α.
…Δεν είναι σαφές, σύμφωνα με τους ερευνητές, πώς και γιατί η καθιστική ζωή σχετίζεται με το άγχος. Μεταξύ των πιθανών αιτίων είναι ότι το καθισιό κάνει πιο δύσκολο τον ύπνο, χειροτερεύει τον μεταβολισμό, εντείνει την κοινωνική απομόνωση κ.α. – όλοι παράγοντες που ευνοούν την εκδήλωση άγχους.

Το άγχος δεν σε αφήνει να καταλαβαίνεις τους συνανθρώπους σου και να συμπάσχεις μαζί τους

Όταν η αρχαία Ελληνική μυθολογία "εμπνέει" καλλιτεχνικά αλλά και "σημαίνει εσωτερικά" - Ήφαιστος- .



Το όνομα του Ηφαίστου (δωριστί, Άφαιστος) ετυμολογείται από την ρίζα «αφ-» του δασυνόμενου ρήματος «άπτω» (ανάπτω, καίω), «ήφθαι» στο απαρέμφατο του μέσου παρακειμένου, σημαίνει δηλαδή τον «πυρόεντα», τον διάπυρο. Άλλες εκδοχές του ετύμου του, παραπέμπουν στο «αϊστόω» (αφιστόω, α-Fι-στόω, αφανίζω), ή στο συνδυασμό των «φάω» και «ίστωρ».

Ο Ήφαιστος συνεπώς αντιπροσωπεύει το στοιχείο της φωτιάς. O Ηράκλειτος θεωρεί η πρωταρχική ουσία του σύμπαντος είναι το Πυρ από το οποίο προήλθαν με μετουσίωση όλα τα άλλα στοιχεία. Είναι η αιτία όλων των μεταβολών, που εκπροσωπεί μία θεμελιώδη αρχή, την αλλαγή, την άφθαρτη μεταβολή που ανανεώνει τον κόσμο, και αν και αυτή καθαυτή η αλλαγή δεν αποτελεί υλικό αίτιο, ο εκπρόσωπός της, το πρ, συνιστά ως θεμελιώδης αρχή και την κινούσα δύναμη. Στο κοσμολογικό τμήμα του έργου του με τίτλο ΠΕΡΙ ΦΥΣΕΩΣ, ο Ηράκλειτος δηλώνει :

«Αυτόν τον κόσμο δεν τον έπλασε κανένας αλλά υπήρχε πάντα, υπάρχει και θα υπάρχει, μία αιώνια ζωντανή φωτιά, που ανάβει με μέτρο και σβήνει με μέτρο..(...)... Ο κόσμος παραμένει αναλλοίωτος για όλα τα όντα και δεν είναι δημιούργημα κανενός θεού και κανενός ανθρώπου, αλλά υπήρχε, υπάρχει και θα υπάρξει στον αιώνα τον άπαντα, ως πύρ αείζωον, που αναφλέγεται σύμφωνα με καθορισμένα μέτρα και αποσβένεται με καθορισμένα μέτρα».

Η αναφορά το Ηρακλείτου για το σύμπαν αφορά μια εξέλιξη από το μοναδικό αιώνιο στοιχείο του Πυρός, που είναι ταυτόχρονα η μόνη ουσία και η μοναδική ενέργεια, που εκφράζεται στην εικονική του γλώσσα με την ανωφέρεια και κατωφέρεια της οδού. «Ο ανήφορος και ο κατήφορος» λέει «είναι ένα και το αυτό».

Εκ του Πυρός, αυτό το ακτινοβόλο και ενεργητικό στοιχείο, ο αέρας, το νερό και γη ακολουθούν, και αυτή είναι η λιτανεία της ενέργειας στην οδική κατωφέρεια. Υπάρχει εξ ίσου σε αυτή ταύτη την ένταση αυτής της πορείας, μια ενέργεια πιθανής επιστροφής η οποία θα οδηγούσε τα πράγματα πίσω στην πηγή τους με αντίστροφη σειρά. Στην ισορροπία αυτών των δύο ανοδικών και καθοδικών ενεργειών κείται η όλη κοσμική δράση.

Το παν είναι ένα αντίρροπο/αντιστάθμισμα των αντίπαλων ενεργειών. Η κίνηση της ζωής είναι όπως η επιστροφή της χορδής του τόξου, μια ενέργεια έλξης και έντασης η οποία περιορίζει μια ενέργεια απελευθέρωσης, με κάθε ενέργεια δράσης να αντισταθμίζεται από μια άλλη αντίστοιχη ενέργεια αντίδρασης. Με την αντίσταση της μιας επί της άλλης, δημιουργούνται όλες οι αρμονίες της ύπαρξης.

Αφαίρεσαν όγκο σχεδόν δύο κιλών από τον εγκέφαλο 31χρονου

Χειρουργοί στην Ινδία ανακοίνωσαν σήμερα ότι αφαίρεσαν έναν όγκο βάρους σχεδόν δύο κιλών από τον εγκέφαλο ενός ασθενούς.
Η επέμβαση στον Σαντιάλ Παλ, έναν έμπορο ηλικίας 31 ετών, έγινε στις 14 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τους γιατρούς του νοσοκομείου BYL Nair του Μουμπάι, ο όγκος ήταν τόσο μεγάλος που ο άτυχος άνδρας ”έμοιαζε σαν να είχε δύο κεφάλια, το ένα πάνω στο άλλο”.
″Ήταν μια χειρουργική επέμβαση εντυπωσιακή και δύσκολη” σχολίασε ο επικεφαλής του τμήματος νευροχειρουγικής, Τριμούρτι Ναντκάρνι. Οι γιατροί χρειάστηκαν επτά ώρες για να ολοκληρώσουν το χειρουργείο και στον ασθενή χορηγήθηκαν 11 φιάλες αίματος.
Ο όγκος ζύγιζε 1,87 κιλά και, όπως υποστηρίζει το νοσοκομείο στην ανακοίνωσή του, είναι ο μεγαλύτερος που έχει αφαιρεθεί με επιτυχία.

Πώς να χάσεις κιλά: Αλήθειες και Μύθοι


Το κεφάλαιο «δίαιτα» είναι τεράστιο για τους περισσότερους ανθρώπους και κυρίως για τον γυναικείο πληθυσμό. Οι πιο πολλές γυναίκες έχουν προσπαθήσει τουλάχιστον μία φορά στη ζωή τους να απαλλαγούν από τα περιττά κιλά και φυσικά όλοι έχουμε πει (και ξαναπεί) «από Δευτέρα δίαιτα».
Μερικές φορές αρκούν οι κοινές πεποιθήσεις, η ημιμάθεια και η άγνοια για να δυσκολέψουν ακόμα περισσότερο την προσπάθειά μας ώστε να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά. Στο βιβλίο του, A Short Guide to a Long Life, ο David B. Agus, MD παραθέτει βασικές αλήθειες και μύθους που όλοι έχουμε σκεφτεί κατά καιρούς, σε μία προσπάθεια να κάνει τη διαδικασία του αδυνατίσματος πιο εύκολη.
Η απώλεια κιλών απαιτεί χρόνο και προσπάθεια. Αλήθεια: Χρειάζεται προσπάθεια για να χάσεις βάρος. Μικροί, καθημερινοί στόχοι θα σε βοηθήσουν να απαλλαγείς από τα περιττά κιλά.
Μόνο οι ρεαλιστικοί στόχοι θα σε βοηθήσουν να χάσεις βάρος. Αλήθεια: Μπορείς να θέσεις ακόμα και υπερβολικούς στόχους, αλλά στην πραγματικότητα, θα δεις αποτελέσματα με ρεαλιστικούς στόχους.

MKUltra: Το απόρρητο πρόγραμμα της CIA για να ελέγξει τον ανθρώπινο νου


Σε αντίθεση με άλλα ανάλογα προγράμματα, η ύπαρξη των οποίων αμφισβητείται, για το project MKUltra δεν υπάρχουν αμφιβολίες.

Αν και με διαταγή του τότε διευθυντή της CIA το μεγαλύτερο μέρος των στοιχείων χαρακτηρίστηκε άκρως απόρρητο και καταστράφηκε, τα αμερικανικά δικαστήρια αποφάνθηκαν τελεσίδικα πως για μια περίοδο περίπου 20 ετών, οι ΗΠΑ έτρεξαν ίσως τη μεγαλύτερη επιχείρηση ελέγχου του νου και της προσωπικότητας που έχει γίνει ποτέ στον πλανήτη.

Μυστικό πρόγραμμα με τεράστια «βιτρίνα»
Την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές ή καθώς θα διαβάζονται, κάπου κάποιος αποσπά μια ομολογία ή αντλεί πληροφορίες από έναν κρατούμενο. Κατά πάσα πιθανότητα, εκτός από τις τυπικές μεθόδους βασανισμού, θα χρησιμοποιήθηκαν ορισμένες από τις τεχνικές που αναπτύχθηκαν από τους Αμερικανούς κατά τη διάρκεια του MKUltra.
Υπολογίζεται ότι με ενορχήστρωση των μυστικών υπηρεσιών των ΗΠΑ χρηματοδοτήθηκαν (φανερά ή μέσα από ύποπτα κονδύλια του Κογκρέσου) περισσότερα από 150 παράλληλα προγράμματα που στόχευαν στην πλήρη χαρτογράφηση και επηρεασμού της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Ο βασικός άξονας βέβαια ήταν η προσπάθεια ανακάλυψης ενός αξιόπιστου «ορού αλήθειας».
Ενός κοκτέιλ ουσιών που θα απελευθέρωνε τη συνείδηση των κρατουμένων, κάμπτοντας τις αντιστάσεις τους. Παράλληλα, αναζητήθηκε ένα αντίστοιχο… προϊόν το οποίο στη συνέχεια θα «καθάριζε» το μυαλό των «αντικειμένων» ώστε να μην μείνει κανένα κατάλοιπο στη μνήμη τους. Προκειμένου να σβηστεί αυτή η εμπειρία από το υποσυνείδητο και να μην είναι δυνατή η αποκάλυψη όσων είχαν προηγηθεί.
Παρά την αντικειμενική δυσκολία στην εξεύρεση πληροφοριών, αποτελεί κοινή γνώση ότι -με τον έναν ή τον άλλο τρόπο- δεκάδες ιδρύματα ενεπλάκησαν. Τις περισσότερες φορές χωρίς να το γνωρίζουν καν. Μεταξύ αυτών συναντά κανείς 44 πανεπιστήμια και κολλέγια (ακόμη και στον Καναδά), 15 επιστημονικά ινστιτούτα, νοσοκομεία, φυλακές, ερευνητικά κέντρα, εταιρείες χημικών και φαρμακοβιομηχανίες (ανάμεσά τους και η σημερινή, γνώριμη σε εμάς τους Έλληνες για άλλους λόγους, Novartis), συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Δες το χρόνο σου καθαρά

Δες το χρόνο σου καθαρά

Ο χρόνος σου είναι ίσως ο πιο σημαντικός πόρος που έχεις να διαχειριστείς μέσα στην ημέρα σου.
Είναι εκείνος που θα σε βοηθήσει να ομορφύνεις τη σχέση με τον σύντροφο και τα παιδιά σου, εκείνος που θα σε βοηθήσει να μείνεις γερή, δυνατή και όμορφη και, τέλος, εκείνος που θα σε βοηθήσει να αποδώσεις αυτό που θα ήθελες στην εργασία σου.
Αλλά όπως ξέρουμε όλοι… ο χρόνος για όλα τα παραπάνω, τις περισσότερες φορές, δεν φτάνει!
Ωστόσο, τα πορίσματα των ερευνών έρχονται να μας ξαφνιάσουν!
Έρευνες έδειξαν ότι ξοδεύουμε κατά μέσο όρο 2,1 ώρες την ημέρα σε αντιπερισπασμούς όπως η τηλεόραση και το άσκοπο σερφάρισμα στο ίντερνετ!
Παρακάτω συγκεντρώσαμε τρεις -απόλυτα εφικτούς- τρόπους που θα σε βοηθήσουν να δημιουργήσεις χρόνο για την περιποίηση του εαυτού σου, για να πας βόλτα με τον σύντροφο ή τις φίλες σου, για να παίξεις με τα παιδιά σου, να ασχοληθείς με το αγαπημένο σου χόμπι, να κάνεις όλα αυτά που σου είναι απαραίτητα για να διατηρήσεις την καλή διάθεση και την ισορροπία σου.

1. Σημαντικό ή Επείγον;

Πρόκειται για το πιο σημαντικό βήμα: Διαχώρισε όλα τα πράγματα που είναι επείγον και σημαντικό να διευθετηθούν αμέσως, από εκείνα που, μπορεί να είναι επείγονται, αλλά δεν είναι το ίδιο σημαντικά.
Για παράδειγμα, το να χτυπήσει το τηλέφωνο και να ξοδέψεις ένα τέταρτο μιλώντας με τον αντιπρόσωπο του τηλεμάρκετινκ ή με μια μακρινή ξαδέρφη σου, ενώ δεν έχεις ακόμα ολοκληρώσει τα επείγοντα για την οργάνωση της ημέρας σου, έχει μεν το χαρακτήρα του επείγοντος αλλά δεν είναι και τόσο σημαντικό.
Συνεπώς, μπορεί να σε αποπροσανατολίσει και να σου στερήσει μια ώρα από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες, αυτές που σε βοηθούν να διατηρήσεις την ισορροπία και τη διάθεσή σου.
Μην αφήνεις τα λιγότερο σημαντικά να σε αποπροσανατολίσουν και να σου στερήσουν μια ώρα από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες, αυτές που σε βοηθούν να διατηρήσεις την ισορροπία και τη διάθεσή σου.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα