Τετάρτη 31 Οκτωβρίου 2012

Οι φυτικές ίνες είναι πηγή ζωής!



ΗΠΑ: Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με περισσότερες φυτικές ίνες και πιθανότατα θα εξασφαλίσετε περισσότερα χρόνια ζωής. Αυτό είναι το μήνυμα της μεγαλύτερης μελέτης που έχει διεξαχθεί ως σήμερα σχετικά με την κατανάλωση τροφών πλούσιων σε φυτικές ίνες και τη σύνδεσή τους με τη μείωση του κινδύνου θανάτου. Οπως προέκυψε από τη μελέτη αυτή που διεξήχθη από ειδικούς του Εθνικού Ινστιτούτου για τον Καρκίνο των ΗΠΑ, οι φυτικές ίνες μειώνουν τη θνησιμότητα που οφείλεται όχι μόνο στις καρδιοπάθειες αλλά και σε μεταδοτικές και αναπνευστικές νόσους. Ενα σημαντικό εύρημα της μελέτης ήταν επίσης ότι το μεγαλύτερο όφελος για τον οργανισμό «κρύβεται» στις φυτικές ίνες των δημητριακών.
Στο πλαίσιο της μελέτης οι ειδικοί παρακολούθησαν 388.000 ενηλίκους ηλικίας 50-71 ετών επί εννέα έτη. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα 31.000 συμμετέχοντες
πέθαναν και οι ερευνητές αναζήτησαν στα εθνικά αρχεία το αίτιο θανάτου τους. Οπως προέκυψε, τα άτομα που κατανάλωναν τις περισσότερες φυτικές ίνες αντιμετώπιζαν μειωμένο κατά 22% κίνδυνο θανάτου σε σύγκριση με όσα κατανάλωναν τις μικρότερες ποσότητες φυτικών ινών. Υπογραμμίζεται ότι, σύμφωνα με τις οδηγίες των αρμοδίων οργανισμών στις ΗΠΑ, οι γυναίκες πρέπει να καταναλώνουν 25 γραμμάρια φυτικών ινών ημερησίως και οι άνδρες 38 γραμμάρια ημερησίως. Για να εννοήσει κάποιος καλύτερα τις ποσότητες, αξίζει να αναφέρουμε ότι μια φέτα ψωμί ολικής αλέσεως περιέχει 2-4 γραμμάρια φυτικών ινών.
Οι φυτικές ίνες φάνηκε ότι προσφέρουν τα μεγαλύτερα οφέλη σε ό,τι αφορά την πρόληψη του θανάτου εξαιτίας διαβήτη και καρδιοπαθειών- μελέτες έχουν δείξει ότι βελτιώνουν τα επίπεδα χοληστερόλης, αρτηριακής πίεσης και σακχάρου του αίματος ενώ «πολεμούν» και τις φλεγμονές. Μια θεωρία επίσης αναφέρει ότι οι φυτικές ίνες προσδένονται στις συσσωρευμένες τοξίνες του οργανισμού και με αυτόν τον τρόπο τις απομακρύνουν ταχύτερα από το σώμα. Παράλληλα οι φυτικές ίνες ωφελούν και στη… μάχη με τη ζυγαριά αφού δημιουργούν ισχυρότερο αίσθημα κορεσμού και οδηγούν σε απώλεια βάρους.
Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, οι φυτικές ίνες μπορούν να δράσουν προληπτικά χάρη στην αντιφλεγμονώδη δράση τους ακόμη και ενάντια σε «δολοφόνους» όπως η γρίπη και η πνευμονία. Σε ό,τι αφορά τον καρκίνο τα οφέλη τους φαίνεται ότι είναι μεγαλύτερα για τους άνδρες παρά για τις γυναίκες, πιθανότατα επειδή οι άνδρες πεθαίνουν συχνότερα από μορφές καρκίνου που σχετίζονται με τη διατροφή, όπως ο καρκίνος του οισοφάγου.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι οι φυτικές ίνες περιέχονται σε φρούτα, λαχανικά και σε όσπρια όπως τα φασόλια. Ωστόσο το μεγαλύτερο όφελος για τον οργανισμό έχουν οι φυτικές ίνες των δημητριακών. Τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν επίσης βιταμίνες και μέταλλα, γεγονός που μπορεί να συντελεί στη μείωση του κινδύνου θανάτου. Οπως τονίζουν οι επιστήμονες, η λήψη αυτών των στοιχείων μέσω συμπληρωμάτων πιθανότατα δεν είναι εξίσου αποτελεσματική με τη λήψη τους μέσω των τροφών. 

Διαβάστε περισσότερα: http://www.tovima.gr/default.asp?pid=2&ct=33&artId=384825&dt=16/02/2011#ixzz1E6a76hlc
Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ
Από το herba-santorini

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα