Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2013

Πνευματικότητα

sun in hands

Πνευματικότητα είναι όποια διαδικασία καθορίζει και αναπτύσσει το πνεύμα του κάθε ατόμου. Αυτές οι διαδικασίες περιλαμβάνουν: την πίστη σε μια δύναμη μεγαλύτερη από τον εαυτό μας, την αίσθηση της αλληλεξάρτησης με όλα τα ζωντανά πλάσματα, την ανάπτυξη της προσωπικότητας μας και τη συνειδητοποίηση του σκοπού και του νοήματος της ζωής μας. Η πνευματικότητα είναι ο τρόπος να βρούμε το νόημα, την ελπίδα, την γαλήνη και την εσωτερική ειρήνη στη ζωή μας. Πράξεις όπως η καλοσύνη, η ανιδιοτέλεια, ο αλτρουισμός είναι όλα χαρακτηριστικά της πνευματικότητας.

Βεβαία να τονίσω πως πρέπει να γίνεται διάκριση μεταξύ της πνευματικότητας και της θρησκείας. Δεν είναι το ίδιο. Παρά το γεγονός ότι η πνευματικότητα συνδέεται συχνά με τη θρησκεία, η πνευματικότητα μπορεί να αναπτυχθεί και έξω από τη θρησκεία. Υπάρχουν άνθρωποι που ζουν έξω από κάποια θρησκεία αλλά μέσα σε βαθιά πνευματικότητα. Αλλά υπάρχουν και άνθρωποι που ανήκουν σε κάποια θρησκεία αλλά που δεν ζουν μια πραγματικά πνευματική ζωή. Απλά ακολουθούν με μηχανική επανάληψη ένα τελετουργικό και μια θρησκευτική δραστηριότητα αλλά έχουν αποσυνδεθεί πλήρως από τον αληθινό τους εαυτό. Όπως το να έχεις ένα αυτοκίνητο δεν σε κάνει επαγγελματία οδηγό αγώνων έτσι και το να ανήκεις σε μια θρησκεία δεν σε κάνει αυτόματα πνευματικό άνθρωπο. Υπάρχουν άνθρωποι στο σήμερα που ζουν μια πραγματική πνευματική ζωή και ανήκοντας ή όχι σε μια θρησκεία. Δυστυχώς στις μέρες μας που η θρησκεία (η όποια θρησκεία) απέκτησε τσέπες και franchise, η πνευματική μας ανάπτυξή είναι ουσιαστικά μια ατομική απόφαση. Το να αποφασίσετε λοιπόν να προσεγγίσετε και να καλλιεργήσετε τον πνευματικό σας κόσμο είναι μία ουσιαστική απόφαση σύνδεσης με τον ίδιος σας τον εαυτό.
Σήμερα που βιώνουμε μια κατάρρευση πλαστών αξίων, έρχονται ξανά στην επιφάνεια διαχρονικές αξίες και αλήθειες. Ενώ τόσα χρόνια η ανθρωπότητα γαλουχήθηκε με αξίες εγωισμού, απόκτησης υλικών αγαθών, δόξας και χρήματος σε μια ανελέητη κούρσα αντιπαλότητας και εσωστρέφειας. Στις μέρες μας ολοένα και αυξάνονται οι άνθρωποι που δίνουν μια ιδιαίτερη σημασία στην συνείδησή τους και στον πνευματικό τους κόσμο. Το »ΕΓΩ» είναι καταδικασμένο να διαλυθεί και μοιραία ανοίγεται ο δρόμος για το »ΕΜΕΙΣ». Όσο κι αν η κοινωνία μας, οι κυβερνήσεις μας, εμείς οι ίδιοι περιχαρακωθήκαμε, χτίσαμε τοίχους, επιλέξαμε την μοναξιά και την πάρτη μας, ήρθε ή στιγμή που χρειαζόμαστε τον διπλανό μας, χρειαζόμαστε τον αλτρουισμό, την καλοσύνη, την ανιδιοτέλεια, την πνευματική μας δύναμη για να φτιάξουμε μια κοινωνία αλληλεγγύης. Όσο απρόθυμοι και αν είναι κάποιοι έρχεται η στιγμή που η ίδια η ζωή μας δείχνει επιτακτικά τον δρόμο προς την πνευματική μας πρόοδο.
Πνευματικότητα στην εποχή μας είναι η πίστη πως θα ξεπεράσουμε τα εμπόδια, η ελπίδα πως έχουμε την δυνατότητα να δημιουργήσουμε ένα καλύτερο αύριο, η συγχώρεση όλων αυτών που βλάψαμε ή που μας έβλαψαν, η αγάπη, η κοινωνική υποστήριξη, η αλληλεγγύη, η παροχή βοήθειας, η ανάγκη να διατηρήσουμε καθαρή την συνείδηση και την ψυχή μας από ότι μας βρόμιζε τόσα χρόνια. Υπάρχει ένας υπέροχος μυστικός κανόνας στο κόσμο -ή και στο σύμπαν, ποιος ξέρει- που ορίζει πως τα »πράγματα» που ποθούμε περισσότερο στη ζωή μας, ευτυχία, αγάπη, ελευθερία, πνευματική γαλήνη, τ’ αποκτούμε πάντα αφού πρώτα τα προσφέρουμε εμείς σε κάποιον άλλον.

Να επιδιώκεις τα πνευματικά αγαθά.
Γιατί έτσι, είτε τα υλικά αγαθά θα έρθουν μόνα τους
είτε η απουσία τους δεν θα έχει καμιά σημασία.
Φραγκίσκος Βάκων
Βιβλιογραφία: Τι είναι πνευματικότητα, Κιρπάλ Σινγκ, Εκδ Πύρινος κόσμος 
Ψυχολογία, θρησκεία, πνευματικότητα, Ντέιβιντ Φοντάνα, Εκδ Σαββάλας

ΠΗΓΗ

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα