Mirror_I_by_hoscakallll
Αυτό το διαβολεμένο παιχνίδι ανάμεσα στο είναι και το φαίνεσθαι έχει απασχολήσει τον άνθρωπο από τα πολύ παλιά χρόνια. Σήμερα το ζούμε ακόμη πιο έντονα μια και όλοι ασχολούνται με την εικόνα και όχι με το περιεχόμενο τους. Το είναι και το φαίνεσθαι είναι μια παγίδα και γι’ αυτό, έκανε πολλούς μεγάλους φιλοσόφους, συγγραφείς και καλλιτέχνες να ασχοληθούν μaζί του.
  • Από πιτσιρίκι, όταν πρωτοδιάβασα το βιβλίο «Ο μικρός πρίγκιπας» του Antoine de Saint-Exupery, ανάμεσα στα μηνύματα που μου έκαναν εντύπωση ήταν και η φράση: «μόνο με την καρδιά βλέπουμε καλά, την ουσία δεν τη βλέπουν τα μάτια».
Να σας εξηγήσω πρώτα απ’ όλα τι εννοώ όταν μιλάω για το είναι και για το φαίνεσθαι.
Ε Ι Ν Α Ι: Αντιπροσωπεύει την αλήθεια. Δηλώνει την πραγματική και βαθύτερη αξία των πραγμάτων, δηλαδή τι είναι στ’ αλήθεια, χωρίς να εφευρίσκει διάφορες ψευτιές για να παρουσιάσει κάτι άλλο.
Παράδειγμα: Ο γνωστός πρέσβης που στις επίσημες εκδηλώσεις πηγαίνει πάντα παρέα με τον σύντροφό του, χωρίς να αναγκάζεται να «νοικιάσει» κάποια γκόμενα για να… καλύψει την ιδιαιτερότητα του.
Φ Α Ι Ν Ε Σ Θ Α Ι: Αντιπροσωπεύει το ψέμα. Το εικονικό, το αληθοφανές και το επιφανειακό. Δηλώνει το τι θέλουμε να βγάλουμε παραέξω, την εικόνα που θέλουμε να φτιάξουμε και να δείχνουμε ανεξάρτητα με το τι είμαστε στην πραγματικότητα.
Παράδειγμα: Η φιλάνθρωπος ζάμπλουτη κυρία, που μπροστά στις κάμερες και στους φωτογράφους αγκαλιάζει τα άρρωστα από καρκίνο παιδάκια και μετά τρέχει και πλένει τα χέρια της με αντισηπτικό υγρό, λες και ο καρκίνος είναι μεταδοτικός.