Δευτέρα 29 Σεπτεμβρίου 2014

Η ωραιότερη λέξη της ελληνικής γλώσσας!

ρωμηος
Κωστής Παλαμάς, Γρηγόριος Ξενόπουλος, Κωνσταντίνος Παρθένης, Ζαχαρίας Παπαντωνίου, Παντελής Χορν και Σπύρος Μελάς.
του Ελευθερίου Γ. Σκιαδά.
«Ποία είναι η ωραιοτέρα λέξις της ελληνικής γλώσσης;» αναρωτιόταν ο Πέτρος Χάρης (Ιωάννης Μαρμαριάδης 1902-1998) πριν από περίπου 80 χρόνια και ξεκινούσε ένα όμορφο δημοσιογραφικό παιχνίδι, δημοσιεύοντας τις απόψεις των σπουδαιότερων λογοτεχνών, δημοσιογράφων αλλά και πολιτικών της εποχής· μιας εποχής κατά την οποία κυρίως ο κόσμος των Τεχνών και των Γραμμάτων ερωτοτροπούσε με τη γλώσσα μας, επηρεασμένος σαφώς από την εθνική πολιτική και τον αστικό εκσυγχρονισμό της σχολικής γνώσης που διαμόρφωνε τη νέα ελληνική γλώσσα.
Νομοσχέδια και γλωσσο-εκπαιδευτικές μεταρρυθμίσεις από το 1913 και εντεύθεν, καθώς και το νεοφιλελληνικό γλωσσικό κίνημα που αναπτύχθηκε στο εξωτερικό –κυρίως στη Γαλλία με αιχμή την ίδρυση του Ινστιτούτου της Σορβόνης (1920) από τον Hubert Pernot (1870-1946)– έδιναν νέες διαστάσεις στην ευρεία κατανόηση και διάδοση του ελληνικού πνεύματος τόσο στο εσωτερικό όσο και στην Ευρώπη.

«Βρασερύζι»: Η πρώτη brasserie στην Ελλάδα!

Πολλές φορές ακούγεται η έκφραση «βράσε ρύζι» για μια κατάσταση ή μια υπόθεση που δεν διορθώνεται λόγω της τροπής που έχει λάβει. Μία από τις πλέον αξιόπιστες ερμηνείες για την προέλευσή της είναι η ριζόσουπα της παρηγοριάς που κατανάλωναν σε πολλά μέρη της χώρας μετά την κηδεία. Εν πάση περιπτώσει πρόκειται για έκφραση βαθιάς απογοήτευσης και αδιεξόδου. Το ρύζι υποδηλώνει τη φτώχεια, την ανέχεια και την κακομοιριά. Έχουν γραφεί ατελείωτες ερμηνείες, αλλά και συγκεκριμένα περιστατικά στα οποία αποδόθηκε η πατρότητα της έκφρασης.

Δε χρειάζεται άγχος, μόνο ένας μεγεθυντικός φακός!


ΕΜΠΝΕΥΣΗ - ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΔΡΙΒΑΣ - ΔΕ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΑΓΧΟΣ. ΜΟΝΟ ΕΝΑΣ ΜΕΓΕΘΥΝΤΙΚΟΣ ΦΑΚΟΣ FB
«Πρέπει να σκέφτεστε μεγάλα πράγματα όσο κάνετε μικρά πράγματα, έτσι ώστε τα μικρά πράγματα να πηγαίνουν προς τη σωστή κατεύθυνση».
Alvin Toffler
Θα συμφωνείτε ότι η καλύτερη κατάσταση για να πράττουμε, είναι όταν σκεφτόμαστε όσο πιο λίγο γίνεται. Αν προηγείται η σκέψη και η απόφαση και η πράξη ακολουθεί, τότε ιδανικό θα ήταν να κάνουμε πράγματα και να μη σκεφτόμαστε! Για να είμαστε και δίκαιοι, δεν είναι και το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο να σταματήσεις να σκέφτεσαι. Είναι ανθρωπίνως αδύνατο.
Αφού σκεφτήκαμε καλά κάτι και μετά το αποφασίσαμε, περνάμε στην πράξη. Εκεί είναι που όλα θα φανούν, εκεί είναι που όλα είναι και φαίνονται εντελώς διαφορετικά! Αν δε γίνεται να καταλαγιάσουμε τις συνεχείς ανησυχίες και αμφιβολίες για το αν κάνουμε κάτι καλά και κυρίως για το αν τελικά θα ολοκληρωθεί έτσι όπως το θέλουμε, καλό είναι να θεωρήσουμε «μικρό» ό,τι κάνουμε μπροστά σε κάτι μεγαλύτερο που φανταζόμαστε.

Οι ενδείξεις της ελεγκτικής σχέσης



Μήπως βρίσκεστε σε σχέση με έναν ελεγκτικό σύντροφο; Αν ναι, αυτό θα μπορούσε να είναι επικίνδυνο για τον αυτοσεβασμό και την ευημερία σας. Σε μία σχέση μπορεί να εντοπισθούν ορισμένες αντιδράσεις ή συμπεριφορές, που να δείχνουν την πρόθεση του συντρόφου να πάρει τον έλεγχο της σχέσης, μία πρόθεση που ίσως αργότερα να εξελιχθεί σε μία κακοποιητική σχέση. Παρακάτω θα βρείτε έντεκα ενδείξεις που χρειάζονται την προσοχή σας σχετικά με την ελεγκτική σχέση:

1. Ο/η σύντροφος σας δεν νιώθει άνετα όταν βρίσκεται στο φιλικό σας περιβάλλον. Ενεργεί με το συναίσθημα της ανησυχίας και αλληλεπιδρά με έναν περιορισμένο και τεταμένο τρόπο.

2. Κάνει συνεχώς κριτική στους φίλους σας ή εστιάζει στα αρνητικά χαρακτηριστικά τους. "Δεν λέω ότι είναι κακοί άνθρωποι, απλά ανησυχώ για εσένα", μπορεί να αναφέρει.

3. Δεν θέλει τους συγγενείς σας. Συνήθως, στην αρχή δείχνει να του/της αρέσει οι επισκέψεις τους, στη συνέχεια μιλά για εκείνους πιο λεπτά και αργότερα πιο χοντροκομμένα, προσπαθώντας να εξηγήσει γιατί τα μέλη της οικογένειάς σας δεν είναι τόσο τρυφερά, καλά μαζί σας ή τόσο σπουδαίοι άνθρωποι όσο νομίζατε.

Ο καλύτερος τρόπος να σταματήσετε την αιμορραγία

Ο καλύτερος τρόπος να σταματήσετε την αιμορραγία

Σε όλους μας έχει συμβεί κάποιο μικρο-ατύχημα στην κουζίνα ή σε άλλες δουλειές του σπιτιού, όπου κάποιο κοφτερό αντικείμενο, όπως ένα μαχαίρι, μας προκαλεί πληγή από δικό μας λάθος χειρισμό.
Στα μικρά, πολύ επιφανειακά κοψίματα, δεν υπάρχει πρόβλημα. Αλλά αν το κόψιμο είναι πιο βαθύ, τότε είναι σημαντικό να σταματήσετε την αιμορραγία όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και αποτελεσματικά.
Η κλινική Mayo των ΗΠΑ συστήνει τα ακόλουθα σχετικά με την περίπτωση ατυχήματος με βαθύ κόψιμο/τραύμα στο σπίτι.

Προσοχή! Τι σημαίνει ο πόνος στο δεξί μέρος του στήθους

Προσοχή! Τι σημαίνει ο πόνος στο δεξί μέρος του στήθους

Επειδή η καρδιά βρίσκεται στην αριστερή πλευρά της θωρακικής κοιλότητας, οι άνθρωποι συνδυάζουν συνήθως τον πόνο στην περιοχή αυτή με καρδιακά προβλήματα.
Αυτό είναι σωστό, αλλά οι πόνοι στο στήθος δεν πρέπει ποτέ να αγνοούνται και το ίδιο ισχύει με τον ξαφνικό πόνο στο δεξί μέρος του στήθους.
Οι αιτίες του πόνου στη δεξιά πλευρά του θώρακα ποικίλουν. Κυμαίνονται από απλές επιπτώσεις υπερβολικής φυσικής δραστηριότητας μέχρι και λοιμώξεις και σοβαρές υποκείμενες ιατρικές ασθένειες.
Δείτε τι μπορεί να σημαίνει ένας πόνος στο δεξί μέρος του στήθους:

4. Η δικτατορία των πεποιθήσεων (Αναρωτηθήκατε;)



Αναρωτηθήκατε;

Μετά από όλα τα προηγούμενα, ΑΡΑΓΕ, αναρωτήθηκε κάποιος από εσάς:


-Τι είναι τελικά αυτή η «αόρατη» πεποίθηση;
-Εγώ έχω κάποια τέτοια πεποίθηση;
-Είναι σωστή ή λάθος;
-Προσπαθώ να την επιβάλλω στους άλλους ή όχι;
-Πως αλλάζει αν είναι λάθος;


Όλα αυτά τα ερωτήματα έχουν σημασία αν έχετε το «κουσούρι» να θέλετε να αλλάξετε και να γίνετε καλύτεροι.


Αν αισθάνεστε τέλειοι και φυσικά ΠΙΟ καλοί, ΠΙΟ έξυπνοι, ΠΙΟ τίμιοι κλπ από τους άλλους, μην ασχολείστε με αυτήν την βλακώδη σειρά αναρτήσεων. Μπείτε στο facebook και στο tweeter κάνοντας like, δείτε ηλίθια τούρκικα σήριαλ ή χαζές πολιτικές συζητήσεις (και τα δύο επιπέδου νοημοσύνης σαλιγκαριού), παίξτε προπό, λότο, στοίχημα, ξυστό, αγοράστε γκάτζετ, μάθετε τι έκαναν οι σελέμπριτις, ποιος πήδηξε ποιόν στην Μύκονο και γενικά ασχοληθείτε με όλα αυτά τα θαυμάσια που έχει βάλει το Σύστημα μπροστά σας για να χάνετε ευχάριστα τον χρόνο σας.

3. Η δικτατορία των πεποιθήσεων (Ο Κακός Συνδυασμός Και Ο Μηχανικός Άνθρωπος)



Ο Κακός Συνδυασμός

Οι πεποιθήσεις από μόνες τους δεν είναι τόσο μεγάλο πρόβλημα. Χρησιμεύουν για «να κρατάνε τα χαλινάρια» στους εκ φύσεως απείθαρχους ανθρώπους και να διατηρούν κάποια τάξη στις ανθρώπινες ομάδες.

Για παράδειγμα, το ένστικτο του σεξ, θα μετέτρεπε τους ανθρώπους και ειδικά τους νέους, σε μία αγέλη ζώων. Η ηθική και οι κοινωνικές απαγορεύσεις (διδαγμένες πεποιθήσεις και τα δύο) αποτελούν το χαλινάρι στο ζωώδες ένστικτο.


Και εδώ μπαίνει ένας άλλος παράγοντας, ο οποίος αποτελεί κυριολεκτικά ΑΠΑΓΟΡΕΥΜΕΝΗ ΠΕΡΙΟΧΗ σε όλες τις κουλτούρες. Πρόκειται για τον ελαττωματικό ψυχισμό, για τον εγωισμό, ή για τα ΕΓΩ όπως τα αναφέρω.
Κανένας δεν έχει διάθεση να του «πατήσουν τον κάλο» σε αυτό το θέμα. Ο καθένας δίνει την δική του ερμηνεία, και μάλιστα (προσέξτε) αυτήν που τον συμφέρει ψυχολογικά.


Η απλούστερη περιγραφή για το ΕΓΩ είναι η παρακάτω:

2. Η δικτατορία των πεποιθήσεων (Αντίληψη Και Διαστρεβλωμένη Αντίληψη))



Αντίληψη 

Εφόσον η πεποίθηση που έχετε εξαρτάται από την αντίληψή σας για τα πράγματα, ας δούμε τι είναι η αντίληψη.

Η αντίληψη είναι μια ΑΥΤΟΜΑΤΗ διανοητική λειτουργία, η οποία αναγνωρίζει, ερμηνεύει και αποδίδει νόημα στις πληροφορίες που έρχονται από τον έξω κόσμο μέσω των πέντε αισθήσεων, με την βοήθεια:


1) της μνήμης (που αποθηκεύει τι εμπειρίες που αποκτάτε και την εκπαίδευση που είχατε είτε σχολική είτε «κοινωνική»)


2) της συναισθηματικής σας κατάστασης (σκεφτείτε πόσο διαφορετικά σας φαίνονται τα πράγματα όταν είσαστε χαρούμενοι, ενώ τα ίδια ακριβώς φαίνονται «μαύρα» όταν έχετε κακή διάθεση).


Η λειτουργία της αντίληψης μπορεί να διαταραχθεί, και έτσι να αλλοιώσει την εικόνα της πραγματικότητας. Τότε μιλάμε για ψευδαισθήσεις, παραισθήσεις, κλπ.


Και φυσικά νομίζετε ότι αυτό το τελευταίο είναι για παλαβούς και ότι εσείς είσαστε καλά έτσι δεν είναι;


Όμως τα πράγματα ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΤΣΙ.

1.Η δικτατορία των πεποιθήσεων (Εισαγωγή Και Ορισμός)



ΕΙΣΑΓΩΓΗ

Εκ πρώτης όψεως φαίνεται ότι όλοι οι άνθρωποι είναι διαφορετικοί. Πράγματι, βλέπει κανείς μία ποικιλία φυλών και συνηθειών που κάνουν την ανθρωπότητα ένα πολύχρωμο και ενδιαφέρον μωσαϊκό.

Βλέπετε ανθρώπους κάθε φυλής, χρώματος, θρησκείας, φύλου, μόρφωσης και καλλιέργειας (γιατί ΑΛΛΟ πράγμα είναι η μόρφωση και άλλο η καλλιέργεια), να κάνουν διαφορετικά πράγματα και να έχουν διαφορετικές συνήθειες, ακόμα και στις πιο κοινές δραστηριότητες όπως το φαγητό και η διασκέδαση (για ψυχαγωγία ΤΟ ΞΕΧΝΑΜΕ).


Υπάρχει όμως μία κρυμμένη πλευρά, που αν την προσέξετε όλοι οι άνθρωποι είναι ΑΠΕΛΠΙΣΤΙΚΑ ίδιοι.


Πρόκειται για τις πεποιθήσεις με τις οποίες όλοι έχουμε ανατραφεί.

ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΙΝΟΙ ΚΑΙ Η ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΤΟΥ ΚΑΙΡΟΥ



 Στην εξέλιξη της μετεωρολογίας μεγάλη σπουδαιότητα σημείωσε η εφεύρεση του βαρόμετρου καθώς και τα άλλαμετεωρολογικά όργανα. Από τότε η μετεωρολογία πήρε άλλη μορφή,συστηματοποιήθηκε και είναι μεγάλη η ωφελιμότητα της στους περισσότερους κλάδουε της εθνικής οικονομίας και ιδιαίτερα στην ναυτιλία και αεροπλοϊα.

Μιά επίσκεψη στη Μετεωρολογική Υπηρεσία - που την διευθύνει ο πλοίαρχος κ. Χορς - μας κάνει να μείνουμε εκστατικοί μπροστά στην τόσο απλή προγνωστική εργασία των παλιών λαϊκών μετεωρολόγων και μάλιστα των ναυτικών. 

Τί ριζική διαφορά ! Πόσες ημερήσιες μετεωρολογικές παρατηρήσεις από τους εκατό περίπου σταθμούς, με χίλια δυό όργανα, πόσες ανταλλαγές σχετικών ραδιοτηλεγραφημάτων με το εξωτερικό και απασχόληση τόσων ειδικών επιστημόνων για την έκδοση του δελτίου ! 

Πώς λοιπόν, ύστερα από όλα αυτά να μην εκφράσουμε τον αμέριστο θαυμασμό μας στους εμπειρικούς θαλασσινούς, που κατόρθωναν με ατελή μέσα να προβλέπουν τον καιρό μ' επιτυχή αποτελέσματα, βασιζόμενοι στα φυσικά φαινόμενα  και τις προλήψεις τις τόσο ποιητικές ; 

Προσκολλήσεις




Το "ειδέναι" είναι ατελές, είναι άγνοια, είναι γνώση που απορρέει από τη φαινομενικότητα. Γιατί μας ενδιαφέρει η λειτουργία του; Γιατί όταν αναγνωρίζουμε το ψεύτικο ως ψεύτικο, δίνουμε χώρο στο αληθινό να αναδυθεί και να συνειδητοποιηθεί. Συνειδητοποιώντας τι ΔΕΝ είμαστε, κατανοούμε τι είμαστε. Συνειδητοποιώντας τις προσκολλήσεις του εγώ, απελευθερωνόμαστε. 




"Πρώτα απ’ όλα, προβάλλει ξεκάθαρα μπροστά του το από πού αρπάζεται ο άνθρωπος του ειδέναι για να λησμονήσει τη θνητή του μοίρα. Από που λοιπόν αρπάζεται;

Τα γράμματα Ύψιλον και Έψιλον, και η σχέση τους με τα Ελευσίνια μυστήρια



 Σύμφωνα με τον Πλάτωνα και Αριστοτέλη τα γράμματα χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες:    

 Α) Ήχοι και εικόνες που οφείλονται στο φυσικό ανθρώπινο περιβάλλον, γεωγραφικός και φυσικός χώρος ( κλίμα - χλωρίδα - πανίδα).
Β) Ήχοι και εικόνες που προεκλήθησαν από τις δραστηριότητες (έργα) του ανθρώπου (εργαλεία-όπλα- εκμετάλλευση φυσικών πηγών κ.α.).
Γ) Ήχοι και εικόνες που οφείλονται στις υποστάσεις τους.


Επ’ ευκαιρίας της  πρό ημερών Φθινοπωρινής Ισημερίας η οποία συνέπεφτε στην αρχαιότητα  με τις σεπτές και άρρητες τελετουργίες ων Ελευσινίων μυστηρίων,  όπως επίσης και  των πρόσφατων πρώτων βροχών, στο παρόν άρθρο θα κάνω (όπως υποσχέθηκα), μία απόπειρα ερμηνείας των γραμμάτων Ύψιλον και Έψιλον. 

 Το γράμμα Ύψιλον συνδέεται τόσο με τα Υγρά και την βροχή, όσο και με την λέξη   που αναφωνούσαν οι μύστες στα Ελευσίνια : “ΥΕ -  ΚΥΕ”. Το ΥΕ (βρέξε) απευθυνόταν στο Δία, ενώ το ΚΥΕ (κυοφόρησε) στη Δήμητρα...

Αγωγός νερού 5000 ετών ανακαλύφθηκε στο Δυτικό Ιράν

700_7cb5eaeb0e3ce6b6201cbefe229c7228
Ένας αγωγός νερού 5000 ετών ανακαλύφθηκε κατά τη διάρκεια σωστικής ανασκαφής που συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά  στον αρχαίο ιστορικό χώρο Farash στην περιοχή του ταμιευτήρα του φράγματος Seimareh στο δυτικό Ιράν.
Μια ομάδα αρχαιολόγων με επικεφαλής τον Leili Niakan συνεχίζει για δεύτερη χρονιά τη σωστική ανασκαφή της από το Μάρτιο, όταν το φράγμα Seimareh τέθηκε σε λειτουργία.

Τα μυστηριώδη αγάλματα του Σανσεβέρο


Από τα πιο αινιγματικά αγάλματα του Σανσεβέρο!
Ποιά τρομερά μυστικά κρύβονται κάτω
από τα μαρμάρινα πέπλα που μοιάζουν
με αληθινό και διαφανές μετάξι


Κι όμως, το δίχτυ, δεν είναι αληθινό.
Είναι σκαλισμένο μάρμαρο!


Στη Νάπολη στο παρεκκλήσι τού Σανσεβέρο φιλοξενούνται κάποια παράξενα γλυπτά εξωπραγματικής πλαστικότητας και απαράμιλλου κάλλους. Τα γλυπτά σμιλεύτηκαν τον 18ο αιώνα και είναι ένας άλυτος γρίφος για ερευνητές και ειδικούς επιστήμονες. Τα αγάλματα είναι κατασκευαστικά αδύνατον να πραγματοποιηθούν γιατί κυριολεκτικά υπερβαίνουν τις πλαστικές ιδιότητες τού μαρμάρου ή τις δυνατότητες των ανθρώπινων εργαλείων!
Και πράγματι, η σινδόνη του «Κεκαλυμμένου Χριστού» τού Τζουζέπε Σανμαρτίνο και το πέπλο τής «Σεμνότητας» τού Αντόνιο Κοραντίνι αποτελούνται ούτε λίγο ούτε πολύ από… διαφανές μάρμαρο! Κυριολεκτικά!

Η "νηνεμία"


 



"Κίνηση, κίνηση, κίνηση… Κι όμως, όλη αυτή η κίνηση ήταν ανύπαρκτη για τη κατάσταση της εσωτερικής νηνεμίας. Κι ενώ όλος αυτός ο κόσμος κυλούσε σαν βουερό ποτάμι έξω απ’αυτήν, ταυτόχρονα, το κάθε τι που αντίκρυζαν τα μάτια της είχε μιαν άλλη υπόσταση, μια διαφορετική ύπαρξη μέσα στην πλατιά νηνεμία που την πλημμύριζε.

 «Πλημμυριζε» δεν ήταν η σωστή λέξη γι’αυτή την κατάσταση, επειδή υποβάλλει την ιδέα κάποιας ουσίας, βασικά υγρής. Πράγμα που δεν ανταποκρινόταν στην πραγματικότητα. 

Η «νηνεμία» ήταν ένα ξαφνικό άδειασμα, ένα αναπάντεχο κενό, που καθρέφτιζε τα εξωτερικά αντικείμενα δίνοντάς τους την πραγματική τους υπόσταση. 

Η ΩΡΑ ΠΛΗΣΙΑΖΕΙ....

Της Λίλα Μήτσουρα


Έχε τα μάτια σου ανοιχτά!! Και το μυαλό σου ακόμα πιο ανοιχτό! Πέφτουν σου λέω. Και κάνουν θόρυβο πολύ και σαματά. Και όπως γκρεμοτσακίζονται προσπαθούν να πιαστούν από όπου μπορούν. Και ότι θεωρούσαν πριν εμπόδια και τα ποδοπατούσαν, τώρα με πανικό τα ψάχνουν για να στηριχτούν σε αυτά και να μη πέσουν.

Ξεκίνησε λοιπόν η μεγάλη κατρακύλα. Πολύ θα ήθελα να τους είχαμε σπρώξει εμείς. Νωρίτερα όμως. Πριν καταστρέψουν την χώρα, πριν δολοφονήσουν αθώους, πριν διώξουν τα παιδιά μας. Πριν στείλουν στους δρόμους και στα παγκάκια ανθρώπους που τόλμησαν να ονειρευτούν.

Αλλά όχι δεν τους σπρώξαμε εμείς. Οι πράξεις τους μόνο τους ώθησαν στο γκρεμό. Και οι δικές μας μη πράξεις θα μας οδηγήσουν σε μια ακόμα απογοήτευση. Γιατί εμείς θέλουμε όλα να αλλάξουν χωρίς να υποχρεωθούμε να αλλάξουμε τίποτα από τις ζωές μας. Χωρίς να αλλάξουμε την νοοτροπία που κουβαλάμε. Γιατί τα περισσότερα εμπόδια βρίσκονται μέσα μας και το πρόβλημα είναι ότι δεν είμαστε πάντα διατεθειμένοι να τα δούμε. 

Κι εμείς σφυρίζουμε αδιάφορα κλείνοντας με πίεση τα μάτια μας, όπως το παιδί που φοβάται το σκοτάδι


eiste apaisiodoxsos
..κι εμείς σφυρίζουμε αδιάφορα μέχρι να έρθει η δική μας σειρά.
Ναι, είμαστε αδιάφοροι, έχουμε συνηθίσει, αλλά η ζωή στην Αθήνα την τελευταία 5ετία έχει γίνει πολύ δύσκολη. Η πρόσφατη καθημερινή επαφή μου με το kέντρο της πόλης, ( λόγω κάποιων υποχρεώσεων) με έχει κάνει θεατή και ακροατή απίστευτων ιστοριών, τόσο τραγικών που κάθε μια θα μπορούσε να υπερκεράσει τις τραγωδίες του Σοφοκλή.

Όπου και να βρεθείς βλέπεις απρόσμενα ιστορίες “μαύρες”. Δεν μιλάω για τις χαμένες ψυχές των ναρκομανών 20άρηδων, την ντροπή της κοινωνίας μας, που αντί να αγκαλιάσουμε αυτά τα άρρωστα παιδιά αδιαφορούμε και τα αφήνουμε να πεθαίνουν σαν κοτόπουλα στην Ομόνοια και στα παγκάκια της Ευριπίδου. Ούτε για τις πάμπτωχες γριούλες που ψάχνουν στα σκουπίδια έξω από τα Mc Donalds της Πανόρμου και που όταν τις πετυχαίνω τους αγοράζω κανένα φαγητό. Ούτε για τους μετανάστες που δεν έχουν ψυχή, αφού την άφησαν πίσω στις πατρίδες τους.

ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΘΥΣΙΕΣ ΤΟΥ ΞΕΡΞΗ ΣΤΙΣ «ΕΝΝΕΑ ΟΔΟΥΣ» ΤΩΝ ΗΔΩΝΩΝ (ΑΜΦΙΠΟΛΗ)


AMΦΙΠΟΛΗΣ ΤΕΚΤΑΙΝΟΜΕΝΑ

Της συνεργάτιδος Κυβέλης Μαΐστρου

Μελετώντας τις πηγές, για την ιστορία της Αμφίπολης δεν μπορεί παρά να σταματήσει κανείς στην πληροφορία που μας δίνει ο Ηρόδοτος, πως ο Ξέρξης κατά το πέρασμά του από την περιοχή το 480 πΧ  προέβη στην κατάχωση εννέα εφήβων και εννέα κορασίδων, από το ντόπιο πληθυσμό! 

Η εντυπωσιακή αυτή πληροφορία έρχεται να προσθέσει μυστήριο και «μαγεία» στο ήδη μυστηριακό όνομα της πόλης «Εννέα Οδοί» που κατά πάσα πιθανότητα είναι και η θεμέλιος πόλη της Αμφίπολης, της αποικίας των Αθηναίων που ιδρύθηκε το 437 πΧ.

Τι έχει βαρεθεί ν’ ακούει κάθε γυναίκα/μόνη/ψάχνει

Έχεις την μοναξιά σου, έχεις και τους γύρω σου που σου πετάνε ατάκες – φωτιά σχετικά με την εργένικη φάση σου. Τα χειρότερα που έχεις να ακούσεις είναι τα εξής:

womam_alone1. Η ρομαντική φίλη της εργένισσας: ”Ο μεγάλος έρωτας είναι εκεί έξω”
Αν δεν μπορείς να δώσεις σαφής οδηγίες στην μόνη φίλη σου για το που ακριβώς εκεί έξω είναι ο ένας και μοναδικός, άσε τις νουθεσίες.
2. Η φίλη που είχε καιρό να σε δει: ”Και πως και είσαι ακόμα ελεύθερη”
Νομίζεις δηλαδή, ότι αν είχε η ελεύθερη φίλη σου απάντηση στο ερώτημα τούτο, θα ήταν ακόμα λέφτερη;

Την ειρηνη θα την αντιληφθείς μεσα στις σχεσεις σου μεσα στην καθημερινοτητα σου...τη ταξη και την αρετη της ζωης σου...




Η ειρήνη δεν είναι διάλειμμα αναμεσα στο τελος και την αρχη καποιας σύγκρουσης,,του πονου και της θλίψης. 

Καμμια κυβερνηση δεν μπορει να φερει την ειρηνη..

Η ειρηνη των κυβερνήσεων είναι η η ειρηνη της διαφθορας και της σηψης. 

Ακομα και η σωστη διακυβερνηση ενος λαου γινεται διαφθορα,,,γιατι δεν ενδιαφέρεται για ολους τους λαους της γης....

Οι τυρανιες δεν μπορουν ποτε να διατηρησουν την ειρηνη γιατι καταστρεφουν την ελευθερια,,αλλα η ελευθερια και η ειρηνη πανε μαζι..

Το να σκοτώνεις καποιον αλλον στο ονομα της ειρηνης δειχνει την ηλιθιοτητα των ιδεολογιων, Η ειρηνη δεν αγοράζεται ,δεν είναι επινοηση καποιου διανοουμενου, Δεν εξαγοράζεται με προσευχες και παζαρια.

Γνωρίζετε ότι η ζωή σας είναι άτακτη και ότι ζούμε μέσα σε αταξία;


Η ΑΤΑΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΑΜΑΧΗ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ - ΔΙΑΙΡΕΣΗ
Προσπαθούμε μέσω πολιτικής, νομικής και κοινωνικής οδού να βάλουμε τάξη στον εξωτερικό κόσμο αυτόν μέσα στον οποίο ζούμε, ενώ στο εσωτερικό είμαστε συγκεχυμένοι, αβέβαιοι, αγχωμένοι και σε σύγκρουση. Χωρίς την εσωτερική τάξη θα υπάρχει παντα κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή.
Τι εννούμε με την λέξη τάξη; Το σύμπαν σαν απώτερη έννοια δεν γνωρίζει την αταξία. Η φύση, όσο τρομακτική και να είναι για τον άνθρωπο, βρίσκεται πάντα σε τάξη. Έχει αταξία μόνον όταν οι άνθρωποι επεμβαίνουν σε αυτήν και είναι μόνον ο άνθρωπος που μοιάζει να βρίσκεται από την αρχή σε συνεχή αγώνα και διαμάχη. Το σύμπαν έχει τον δικό του χρονισμό. Μόνο όταν ο άνθρωπος θέσει την ζωή του σε τάξη θα αναγνωρίσει την αιώνια τάξη.
Γιατί έχει δεχθεί και ανεκτεί ο άνθρωπος την αταξία; Γιατί ότι αγγίζει σαπίζει, φθείρει και συγχέεται; Γιατί έχει ο άνθρωπος απομακρυνθεί από την τάξη της φύσης, τα σύννεφα, τον άνεμο, τα ζώα και τα ποτάμια; Πρέπει να μάθουμε τι είναι τάξη και τι αταξία. Η αταξία είναι στην ουσία μία διαμάχη, μία αντίκρουση και μία διαίρεση του γίνομαι και του είμαι. 
[Γράμματα στα Σχολεία τόμος II...Κρισναμουρτι]

ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΤΑΞΙΑ ΣΤΗΝ ΕΠΙΔΙΩΞΗ ΙΔΑΝΙΚΩΝ ?
Ποιά είναι η φύση και η δομή της αταξίας; Υπάρχει αταξία, έτσι δεν είναι; Όπου υπάρχει αντίφαση - να λες ένα πράγμα και να πράττεις κάτι εντελώς διαφορετικό - η αταξία είναι αναπόφευκτη. Αναρωτιέμαι εάν κανείς το αντιλαμβάνεται αυτό. Επίσης, υπάρχει αντίφαση, αταξία όταν επιδιώκουμε ιδανικά ή την δική μας προβολή εκείνου που νομίζουμε ότι έπρεπε να είμαστε. Δηλαδή εκεί όπου υπάρχει διαίρεση μεταξύ αυτού που πραγματικά μας συμβαίνει, η παραμέλησή του και η επιδίωση μιάς ιδέας, αυτή είναι μία αιτία της αταξίας. Μία άλλη αιτία στην ψυχολογική, αποκαλούμενη εσωτερική ζωή μας, είναι η επιδίωξη της αυθεντίας, της αυθεντίας ενός βιβλίου, ενός γκουρού, των δήθεν πνευματικών ανθρώπων.
[Νους χωρίς Μέτρο...Κρισναμουρτι]

Γνωρίζετε ότι η ζωή σας είναι άτακτη και οτι ζουμε μεσα σε αταξια;
Συνειδητοποιείτε την καθημερινή ρουτίνα, την μονοτονία, την ανία του να πηγαίνεις κάθε μέρα στο γραφείο; Συνειδητοποιείτε τις διαφωνίες, την σκληρότητα, τις ενοχλήσεις και την βία όλων εκείνων που είναι αποτέλεσμα ενός πολιτισμού σε πλήρη αταξία που είναι η ζωή σας; Μπορείτε να επιλέξετε από αυτήν την αταξία τι νομίζετε ότι είναι τάξη. Συνειδητοποιείτε πως η ζωή σας βρίκεται σε αταξία και εάν δεν ενδιαφέρεστε, δεν έχετε το πάθος, την ένταση, την φλόγα να ανακαλύψετε κάτι άλλο, τότε θα επιλέγετε εκείνο που νομίζετε ότι είναι τάξη μέσα στην αταξία. Μπορείτε να παρατηρήσετε τον εαυτό σας εντελώς τίμια, δίχως καμία υποκρισία ή διγλωσσία, να γνωρίζετε ότι η ζωή σας είναι σε αταξία και να τα παραμερίσετε όλα αυτά για να ανακαλύψετε τι είναι τάξη. Ξέρετε, το να παραμερίσεις την αταξία δεν είναι τόσο δύσκολο, το δραματοποιούμε, το αναγάγουμε σε κάτι μεγάλο. Αλλά όταν έρθετε αντιμέτωποι με κάτι πολύ επικίνδυνο, έναν γκρεμό, ένα άγριο ζώο, έναν άνθρωπο που κρατά όπλο, το αποφεύγετε άμεσα, έτσι δεν είναι; Δεν υπάρχει καμία διαφωνία, κανένας δισταγμός, καμία καθυστέρηση, υπάρχει μόνο άμεση δράση. Κατά τον ίδιο τρόπο, όταν συνειδητοποιήσετε τον κίνδυνο της αταξίας, υπάρχει άμεση δράση που είναι η απόλυτη άρνηση ολόκληρου του πολιτισμού που έχει επιφέρει την αταξία, που είστε εσείς.
[Η αφύπνιση της Νοημοσύνης....Κρισναμουρτι]

Η ΑΤΑΞΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΔΙΑΜΑΧΗ ΚΑΙ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΜΟΣ - 
ΔΙΑΙΡΕΣΗ

Προσπαθούμε μέσω πολιτικής, νομικής και κοινωνικής οδού να βάλουμε τάξη 
στον εξωτερικό κόσμο αυτόν μέσα στον οποίο ζούμε, ενώ στο εσωτερικό 
είμαστε συγκεχυμένοι, αβέβαιοι, αγχωμένοι και σε σύγκρουση. Χωρίς την 
εσωτερική τάξη θα υπάρχει πάντα κίνδυνος για την ανθρώπινη ζωή.
Τι εννούμε με την λέξη τάξη; Το σύμπαν σαν απώτερη έννοια δεν γνωρίζει την 
αταξία. Η φύση, όσο τρομακτική και να είναι για τον άνθρωπο, βρίσκεται πάντα 
σε τάξη. Έχει αταξία μόνον όταν οι άνθρωποι επεμβαίνουν σε αυτήν και είναι 
μόνον ο άνθρωπος που μοιάζει να βρίσκεται από την αρχή σε συνεχή αγώνα και 
διαμάχη. Το σύμπαν έχει τον δικό του χρονισμό. Μόνο όταν ο άνθρωπος θέσει 
την ζωή του σε τάξη θα αναγνωρίσει την αιώνια τάξη.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα