Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Πώς μιλάς με αυτούς που μισούν τις γυναίκες;


Πώς μιλάς με αυτούς που μισούν τις γυναίκες;

Της ΞΕΝΙΑΣ ΤΟΥΡΚΗ

ΓΕΛΟΙΕΣ απόψεις που όμως μόνο γέλιο δεν προκαλούν. Οι Τούρκοι πολιτικοί «συναγωνίζονται» ο ένας τον άλλο ποιος θα κάνει τις πιο μισογύνικες δηλώσεις. Ο πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν χαρακτήρισε την ιδέα της ισότητας ανδρών και γυναικών αφύσικη
και κατηγόρησε τις φεμινίστριες ότι αδυνατούν να αντιληφθούν τη σημασία που έχει η μητρότητα, ενώ τα έβαλε και με τα μέσα αντισύλληψης.

Κάθε φορά που έχει την ευκαιρία ενθαρρύνει τους συμπατριώτες του να κάνουν τρία και πέντε παιδιά. Ο υπουργός Υγείας με τη σειρά του χαρακτήρισε τη μητρότητα «τη μοναδική καριέρα» που μπορούν να ακολουθήσουν οι γυναίκες.

Η Τουρκία με βήματα σταθερά γίνεται μια μουσουλμανική χώρα στην οποία οι γυναίκες είναι πολίτες δεύτερης κατηγορίας, χωρίς δικαιώματα. Γυναικείες οργανώσεις διαμαρτύρονται και τονίζουν ότι η τουρκική κοινωνία γίνεται όλο και πιο ανδροκρατούμενη, όλο και πιο αυταρχική. Λίγοι τους δίνουν σημασία.
Όλα αυτά θα μπορούσαν να μην έχουν σημασία για μας, και να ακούαμε τις γυναίκες στην Τουρκία, όπως ενημερωνόμαστε για τις βιαιότητες του Ισλαμικού Κράτους ή για οποιαδήποτε άλλη είδηση από το εξωτερικό δελτίο. Η Τουρκία, όμως, είναι η χώρα που έχει εισβάλει και κρατά τη μισή μας πατρίδα. Είναι η χώρα με την οποία καλούμαστε να βρούμε λύση και να συμβιώσουμε. Μετά τη λύση του Κυπριακού θα έχει λόγο σε ό,τι θα συμβαίνει στην Κύπρο. Και ίσως μπροστά σε θέματα όπως η μελλοντική διακυβέρνηση, το εδαφικό, η επιστροφή των προσφύγων, η θέση της γυναίκας στην κοινωνία να μοιάζει μικρό, όμως είναι ένα σημαντικό θέμα.

Πώς λοιπόν οι απόψεις των Τούρκων πολιτικών για τις γυναίκες θα μας επηρεάσουν εδώ στην Κύπρο; Θα ξεκινήσουμε να συζητούμε θέματα που υποτίθεται ότι έχουν λυθεί εδώ και χρόνια; Το δικαίωμα των γυναικών να διαφεντεύουν οι ίδιες το σώμα τους, να βάζουν μόνες τους τις προτεραιότητές τους και να κάνουν αυτό που θεωρούν οι ίδιες καλύτερες για τον εαυτό τους είναι αδιαπραγμάτευτο. Μπορεί να είναι πρόωρο να πέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αυτό το θέμα. Αλλά καλό είναι να μην ξεχνούμε με ποιους έχουμε να κάνουμε. Και καλό είναι να αρχίσουμε να προετοιμαζόμαστε να βρούμε μπροστά μας ζητήματα που δεν μας περνούν καν από το μυαλό.



ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα