Κυριακή 30 Αυγούστου 2015

Η διάταξη των κουμπιών του τηλεφώνου


Έχετε παρατηρήσει ότι η διάταξη των κουμπιών του τηλεφώνου σας διαφέρει από αυτήν σε ένα κομπιουτεράκι ή στο δεξί μέρος του πληκτρολογίου των υπολογιστών;

Ορισμένες πτυχές των τεχνολογιών που χρησιμοποιούμε τον 21ο αιώνα είναι σε χρήση τόσα πολλά χρόνια που ορισμένα πράγματα τα θεωρούμε δεδομένα. Ένα καλό παράδειγμα είναι ο τρόπος που έχουν τοποθετηθεί τα κουμπιά στα τηλέφωνα. 

Το έτος ήταν 1960 και τα τηλέφωνα άλλαζαν. Ήταν η αρχή του τέλους για την περιστροφική κλήση και τα κουμπιά ήταν το μέλλον. Αλλά τότε προέκυψε ένα σημαντικό ερώτημα: με ποια σειρά πρέπει να τοποθετηθούν αυτά τα κουμπιά;

Έτσι, οι επιστήμονες στα Bell Labs πειραματίστηκαν με διαφορετικές διατάξεις, όπου κάποιες πρόσφεραν μεγαλύτερη ακρίβεια, ενώ άλλες περισσότερη ταχύτητα.




Η εφεύρεση του πληκτρολογίου αποδίδεται στον John E. Karlin, βιομηχανικό ψυχολόγο στα Bell Labs, και αποτελείται από ένα πλέγμα κουμπιών 4 x 3. Τα περισσότερα πληκτρολόγια διαθέτουν ένα πλήκτρο αστερίσκου στην κάτω αριστερή γωνία και ένα πλήκτρο δίεσης στην κάτω δεξιά γωνία (αρχικά είχαν επιλεχθεί τα ελληνικά γράμματα "α" και "ω" για αυτά τα πλήκτρα).

Τα περισσότερα από τα πλήκτρα φέρουν επίσης γράμματα ανάλογα με το ακόλουθο σύστημα:

0 = κανένα (σε ορισμένα τηλέφωνα "υπεύθυνος" ή "OPER")
1 = κανένα (σε μερικά παλαιότερα τηλέφωνα QZ)
2 = ABC
3 = DEF
4 = GHI
5 = JKL
6 = MNO
7 = PQRS (στα παλαιότερα τηλέφωνα PRS)
8 = TUV
9 = WXYZ (στα παλαιότερα τηλέφωνα WXY)

Τα γράμματα αυτά είχαν αρκετές βοηθητικές χρήσεις. Στα μέσα του 20ου αιώνα, στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, και πριν από την έλευση του All-number calling (ANC), οι αριθμοί ήταν επτά ψηφία συμπεριλαμβανομένου ενός διψήφιου προθέματος που εκφραζόταν με γράμματα αντί με αριθμούς (πχ. KL5-5445).

Τα γράμματα έχουν επίσης χρησιμοποιηθεί, πάλι στις Ηνωμένες Πολιτείες, ως ένας τρόπος για να θυμόμαστε αριθμούς τηλεφώνου εύκολα. Για παράδειγμα, ένας διακοσμητής εσωτερικού χώρου θα μπορούσε να έχει τον αριθμό τηλεφώνου 1-800-724-6837, αλλά θα το διαφήμιζε ως 1-800-PAINTER που είναι πιο εύκολο να το θυμηθεί κάποιος.

Ας επανέλθουμε όμως στην συγκεκριμένη διάταξη των κουμπιών. Υπάρχει μια θεωρία που υποστηρίζει ότι οι μηχανικοί του τηλεφώνου ήθελαν να επιβραδύνουν τους ανθρώπους που ήταν γρήγοροι στην πληκτρολόγηση αριθμητικών δεδομένων. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να μπλοκάρει τις γραμμές ή να προκαλέσει λάθη στην κλήση, ωστόσο, δεν προκύπτει από κανένα αρχείο ερευνών.

Όταν τα Bell Labs ξεκίνησαν την έρευνα για τις διαφορετικές διατάξεις του πληκτρολογίου, ήρθαν σε επαφή με όλους τους κορυφαίους κατασκευαστές υπολογιστών για να μάθουν γιατί είχαν επιλέξει να βάλουν τους χαμηλούς αριθμούς στο κάτω μέρος και τους μεγάλους αριθμούς στην κορυφή, και όχι το αντίστροφο.

Η απάντηση, προφανώς, ήταν ένα μεγάλο σήκωμα των ώμων. Αποδεικνύεται ότι η απόφαση ήταν εν πολλοίς αυθαίρετη: κανείς δεν είχε κάνει κάποια έρευνα σχετικά με το ποια διάταξη θα ήταν πιο βολική για τους χρήστες. Παρόλα αυτά, όταν ήρθε η ώρα να τοποθετηθεί ένα αριθμητικό πληκτρολόγιο στο πληκτρολόγιο του υπολογιστή, το μοντέλο των αριθμομηχανών με τα 7-8-9 στην κορυφή επικράτησε.

Και όμως για το μοντέλο των αριθμομηχανών, που χρησιμοποιούν κυρίως οι λογιστές για να κάνουν πράξεις με μεγάλα νούμερα, υπάρχει εξήγηση και αυτή βρίσκεται στον νόμο του Benford


Σύμφωνα, λοιπόν, με τον νόμο του Benford τα ψηφία 1,2,3 εμφανίζονται πιο συχνά από ότι τα 7,8,9, όταν ασχολείται κάποιος με τυχαία, αυθαίρετα μεγάλους αριθμούς. Τέτοιους αριθμούς όμως πληκτρολογούν, κατά βάση, οι χρήστες των αριθμομηχανών και το να βρίσκονται τα ψηφία 1,2,3 κοντά στο διαχωριστικό των δεκαδικών (".") και στο ίσον (ή Εnter), αυξάνει κατά πολύ την ταχύτητα στην πληκτρολόγηση.

Παρόλα αυτά, ο νόμος του Benford δεν βρίσκει εφαρμογή στους τηλεφωνικούς αριθμούς, στους οποίους όλα τα ψηφία εμφανίζονται με την ίδια συχνότητα.

Τελικά, δεν έμενε τίποτε άλλο στους μηχανικούς της Bell παρά οι δοκιμές και οι μετρήσεις. Αυτές οι δοκιμές κατέληξαν στην τελική μονομαχία ανάμεσα στην παραδοσιακή διάταξη της αριθμομηχανής και την διάταξη που γνωρίζουμε σήμερα. Tο αποτέλεσμα ήταν η νίκη της διάταξης IV-A, ως πιο ταχύτερη και πιο αποτελεσματική στην πληκτρολόγηση τηλεφωνικών αριθμών.

Πηγές
Numberphile
Wikipedia


gravitonio

ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟ ΕΝΑΤΟ ΚΥΜΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα