Πέμπτη 9 Ιουνίου 2016

Τα 15 οφέλη της βαθειάς και ενσυνείδητα σωστής αναπνοής!



When you are short of wisdom, breathe.”  Guru Nanak
Ένα από τα καλύτερα πράγματα που μπορείς να κάνεις για την υγεία σου είναι η μεγάλη, βαθειά και συνειδητή αναπνοή. Σαν άσκηση, το να αναπνέεις είναι υπέροχο!
Η αναπνοή μας παρέχεται, δεν χρειάζεται ειδικά μηχανήματα, μπορείς να την κάνεις οπουδήποτε, και οποιαδήποτε ώρα, και μπορεί να γίνει από τον οποιονδήποτε, από τον πιο υγιεί μέχρι τον πιο άρρωστο.
Η Κουνταλίνι γιόγκα δίνει μεγάλη έμφαση στην αναπνοή, και οι ασκήσεις αναπνοής είναι συστατικό της κάθε πρακτικής  kundalini γιόγκα.
Μία από τις πιο θεμελιώδεις τύπους αναπνοής που χρησιμοποιούμε είναι η αργή, βαθειά αναπνοή. Αυτή είναι μια ανάσα με την  οποία μπορείτε να τραβάτε τον αέρα από την κοιλιά σας και να προσπαθήσετε να επιβραδύνετε την αναπνοή σας σε λιγότερο  από ένα έως τέσσερις κύκλους ανά λεπτό. Παρακάτω είναι μερικά από τα πολλά οφέλη που έχουμε από αυτή  την απλή αναπνοή.
1.  Η μεγάλη βαθιά αναπνοή αποτοξινώνει και απελευθερώνει τοξίνες.
Το σώμα σας έχει σχεδιαστεί για να απελευθερώσει το 70% των τοξινών του μέσω της αναπνοής. Εάν δεν αναπνέει αποτελεσματικά, δεν γίνεται  σωστά η απομάκρυνση των τοξινών από το σώμα σας. Όταν εκπνέετε αέρα από το σώμα σας απελευθερώνει διοξείδιο του άνθρακα που έχει περάσει από την κυκλοφορία του αίματος στους πνεύμονές σας. Το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένα φυσικό απόβλητο του μεταβολισμού του σώματός σας.
2. Η μακρυά και  βαθιά αναπνοή απελευθερώνει την ένταση.
Σκεφτείτε πώς το σώμα σας αισθάνεται όταν είστε ανήσυχοι, θυμωμένοι, φοβισμένοι ή αγχωμένοι. Είναι τροχοπέδη. Οι μύες σας είναι σφικτοί και η αναπνοή σας γίνεται ρηχή. Όταν η αναπνοή σας είναι ρηχή δεν παίρνετε την ποσότητα του οξυγόνου που χρειάζεται το σώμα σας. Η μακριά και  βαθιά αναπνοή αντιστρέφει αυτή τη διαδικασία, που επιτρέπει στο σώμα σας (και το μυαλό) να επεκτείνεται.
3. Η μεγάλη  βαθιά αναπνοή χαλαρώνει το μυαλό / σώμα και φέρνει διαύγεια.
Η αύξηση του οξυγόνου στον εγκέφαλο μειώνει υπερβολικά τα επίπεδα του άγχους. Δώστε προσοχή στην αναπνοή σας. Αναπνεύστε αργά, βαθιά και σκόπιμα νοιώστε το  σώμα σας. Σημειώστε όλα τα μέρη του σώματός σας που είναι σφιχτά και αναπνεύστε μέσα σε αυτά. Όπως μπορείτε να χαλαρώσετε το σώμα σας, μπορείτε να διαπιστώσετε ότι η αναπνοή σας φέρνει διαύγεια και ιδέες.

4.  Η  μεγάλη βαθιά αναπνοή βοηθά στην ανακούφιση από συναισθηματικά προβλήματα.
Η μακρυά βαθιά αναπνοή βοηθά στον καθαρισμό δύσκολων συναισθημάτων ώστε να φύγουν έξω από το σώμα σας. Ενέργεια και συναισθηματικές ουλές του παρελθόντος παγιδεύονται στο σώμα μας.
5.  Η μακρυά βαθιά αναπνοή είναι μια μέθοδος που  βοηθάει να θεραπευτούν και να απελευθερωθούν τα ενεργειακά μπλοκαρίσματα.
Η μακρυά βαθιά αναπνοή βοηθά και  ανακουφίζει από τον πόνο.  Οι μελέτες δείχνουν ότι η αναπνοή σας βοηθάει να απαλύνετε τον πόνο.
6.  Η μεγάλη βαθιά αναπνοή κάνει μασάζ στα όργανα σας.
Οι κινήσεις του διαφράγματος κατά τη διάρκεια της άσκησης της αναπνοής κάνουν μασάζ στο στομάχι, το λεπτό έντερο, το ήπαρ και το πάγκρεας. Η επάνω κίνηση του διαφράγματος κάνει επίσης μασάζ στην καρδιά. Όταν εισπνέετε αέρα το διάφραγμά σας κατεβαίνει  και η κοιλιά σας επεκτείνεται. Με τη δράση αυτή τα ζωτικά όργανα κάνουν μασάζ και βελτιώνεται η κυκλοφορία σε αυτά. Η ελεγχόμενη αναπνοή ενισχύει επίσης και τονώνει τους κοιλιακούς μυς σας.
7. Η μεγάλη βαθιά αναπνοή μεγαλώνει τους μύες.
Η αναπνοή είναι η διαδικασία οξυγόνωσης για όλα τα κύτταρα στο σώμα σας. Μια ποσότητα οξυγόνου αυξάνει την ικανότητα του σώματός σας για να χτίσετε το μυ.
8. Η μεγάλη και βαθιά αναπνοή ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.
Το οξυγόνο ταξιδεύει μέσω του αίματος σας, συνδέοντας την αιμοσφαιρίνη των ερυθρών αιμοσφαιρίων σας. Όταν το επίπεδο του οξυγόνου αυξάνεται, βελτιώνει την ικανότητα του σώματός σας να μεταβολίσει τα θρεπτικά συστατικά και τις βιταμίνες, και  ενίσχυει το νευρικό συστήμα.
9. Η μεγάλη και  βαθιά αναπνοή ενισχύει το νευρικό σύστημα
Όταν ο εγκέφαλος, ο νωτιαίος μυελός και τα νεύρα λάβουν αυξημένη ποσότητα οξυγόνου, τότε είναι που τρέφονται. Αυτό βελτιώνει την υγεία ολόκληρου του σώματος, δεδομένου ότι το νευρικό σύστημα επικοινωνεί με όλα τα μέρη του σώματος.
10. Η μακρυά βαθιά αναπνοή ενισχύει τους πνεύμονες.
Όπως  αναπνέετε βαθιά, οι πνεύμονες γίνονται  πιο υγιής και ισχυροί, ένα καλό προληπτικό μέτρο κατά των  αναπνευστικών προβλημάτων.
11. Η σωστή αναπνοή κάνει την καρδιά πιο δυνατή.
Οι ασκήσεις αναπνοής μειωνουν το φόρτο εργασίας για την καρδιά με δύο τρόπους. Η βαθιά αναπνοή οδηγεί σε πιο δυνατούς πνεύμονες, και ισχυροι πνευμονες φερνουν περισσότερο οξυγόνο στο αίμα.  Αυτο το αιμα πηγαιναινει στην καρδια που το στελνει στους αλλους ιστους. Με υγιες αιμα, η καρδιά δεν χρειαζεται να εργαζεται  τόσο σκληρά για την παροχή οξυγόνου στους ιστούς. Δεύτερον, η βαθιά αναπνοή οδηγει σε αυξηση  της κυκλοφοριας, που σημαίνει ότι η καρδιά δεν πρέπει να εργαζεται τόσο σκληρά για να διανείμει το αίμα.
12. Η σωστή αναπνοή βοηθά στον έλεγχο του βάρους.
Αν είστε υπέρβαροι, το επιπλέον οξυγόνο καίει το περιττό λίπος πιο αποτελεσματικά. Αν είστε πολύ αδύνατοι, το επιπλέον οξυγόνο τρέφει τους “πεινασμένους” ιστούς και αδένες.
13. Η μεγάλη βαθιά αναπνοή δίνει μια ώθηση στα επίπεδα ενέργειας και βελτιώνει την αντοχή.
14. Η μεγάλη βαθιά αναπνοή βελτιώνει την αναγέννηση των κυττάρων.
Η αύξηση του οξυγόνου βελτιώνει την αναγέννηση των κυττάρων.
15. Η μεγάλη βαθιά αναπνοή ανεβάζει την διάθεση.
Η μεγάλη βαθιά αναπνοή αυξάνει τα χημικά της ευχαρίστησης  στον εγκέφαλο και ανεβάζει την διάθεση ενώ νικά και τον φυσικό πόνο.
”Όταν έχεις χάσει τη σοφία, ανέπνευσε” Guru Nanak
by Lynn Roulo
inspired by  http://www.onepowerfulword.com

Αναδημοσίευση από  bhavanayoga

Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ
Συμβουλές υγείας και μακροζωίας, πρακτικές και χρήσιμες για να ζήσετε πολλά χρόνια υγιής.
1. Αμυλώδη τρόφιμα. Το ρύζι, τα ζυμαρικά και το ψωμί μπορεί να έχουν «ενοχοποιηθεί» πολλές φορές στο παρελθόν, ότι μας «παχαίνουν» αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν βασικά συστατικά του καθημερινού διαιτολογίου. Όταν μάλιστα, πρόκειται για αναποφλοίωτα τρόφιμα όπως ψωμί, ζυμαρικά ή δημητριακά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι ή βρώμη, τα οποία απορροφώνται αργά και απελευθερώνουν μικρή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα, τότε το αίσθημα του κορεσμού και πληρότητας διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, παρέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες συμπλέγματος B, μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο κα ψευδάργυρο συγκριτικά με τα λευκά ή ραφιναρισμένα αμυλώδη τρόφιμα.
2. Φρούτα + Λαχανικά ≥ 5. Αν οι πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως σας φαίνεται κάτι δύσκολο σκεφτείτε ότι, θα μπορούσατε να έχετε ένα ποτήρι φυσικό χυμό φρούτων και ένα φλιτζάνι φρέσκιες φράουλες μαζί με τα δημητριακά σας το πρωί, μια σαλάτα το μεσημέρι, ένα φρούτο για απογευματινό και μια μερίδα λαχανικά με το βραδινό σας, και έτσι θα υπερκαλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά.
3. Ψάρι. Στοχεύσετε στο να τρώτε τουλάχιστον δυο μερίδες ψάρι τη βδομάδα συμπεριλαμβανομένης μιας μερίδας λιπαρού ψαριού. Τα λιπαρά ψάρια όπως σολομός, σκουμπρί, πέστροφα, ρέγγα, φρέσκος τόνος και σαρδέλα είναι πλούσια σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα δηλαδή σε απαραίτητα λιπαρά οξέα τα οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει και πρέπει να προσλάβει από την τροφή. Προτιμήστε φρέσκο ή κατεψυγμένο και καταναλώστε το ψητό και όχι τηγανητό.
4. Κορεσμένα λιπαρά. Η αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, όπως τα ζωικά λίπη και το βούτυρο, έχει συνδεθεί με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Παρότι ως παραδοσιακά μεσογειακή χώρα εξακολουθούμε να μαγειρεύουμε με ελαιόλαδο, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, έχουμε αυξήσει την ημερήσια κατανάλωση ζωικών προϊόντων σε ποσοστό 40-45% τη στιγμή που οι επίσημες διατροφικές οδηγίες συστήνουν κατανάλωση λίπους σε ποσοστό 30-35%.
5. Ζάχαρη. Ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη μας δίνει 20 θερμίδες, ανήκει όμως στις τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι απορροφάται πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης για να την απομακρύνει από το αίμα. Η απότομη αύξηση της ινσουλίνης κάνει πολύ γρήγορα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα να πέσουν, οπότε το σήμα της πείνας θα δοθεί πάλι στον εγκέφαλο ζητώντας εκ νέου τροφή. Η υπέρμετρη κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών και αναψυκτικών προάγει τη λιπογένεση και συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του φαινομένου της παχυσαρκίας.
6. Αλάτι. Ημερησίως χρειαζόμαστε περίπου 6γρ. αλατιού, δηλαδή όσο ένα κουταλάκι του γλυκού. Προσέχετε την περιεκτικότητα σε νάτριο στις ετικέτες τροφίμων που αγοράζετε γιατί το αλάτι εκτός από ενισχυτή γεύσης αποτελεί και συντηρητικό των τροφίμων σε τρόφιμα όπως αλλαντικά, καπνιστά, προπαρασκευασμένα τρόφιμα, διάφορες σος και σνακ.
7. Νερό. Αν φτάνετε να νοιώσετε το αίσθημα της δίψας για να πιείτε νερό τότε έχετε αγγίξει τα όρια της αφυδάτωσης και αυτό εκτός του ότι διαταράσσει την καλή υγεία και αρμονία του οργανισμού μπορεί να ευθύνεται για πονοκεφάλους ή ακόμη και για αδυναμία συγκέντρωσης.
8. Άσκηση. Η καθημερινή δραστηριότητα βοηθά να διατηρήσουμε το βάρος μας χαμηλό, συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης, την διατήρηση φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης και επιπλέον, στην καλή διάθεση και την ευεξία του ατόμου.
9. Πρωινό...ακόμα και αν δεν «πεινάτε». Τα άτομα που καταναλώνουν πρωινό έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος, να κάνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές μέσα στην μέρα, να έχουν καλύτερους δείκτες υγείας (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, γλυκόζη κ.α.) και τέλος να έχουν μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης συγκριτικά με αυτούς που προτιμούν απλά, έναν καφέ.
10. Μέτρο. Σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής τίποτα δεν απαγορεύεται αλλά και τίποτα δεν υπερκαταναλώνεται. Οργανώστε το ψυγείο και τα ντουλάπια σας με γνώμονα την μεσογειακή διατροφή, απολαύστε το φαγητό και τα οφέλη στην υγεία σας.

Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr
Σε περίπτωση αναδημοσίευσης αυτού του άρθρου, ο παραπάνω σύνδεσμος ΠΡΕΠΕΙ να είναι ενεργός και ΔΕΝ επιτρέπεται να αφαιρεθεί.
Συμβουλές υγείας και μακροζωίας, πρακτικές και χρήσιμες για να ζήσετε πολλά χρόνια υγιής.
1. Αμυλώδη τρόφιμα. Το ρύζι, τα ζυμαρικά και το ψωμί μπορεί να έχουν «ενοχοποιηθεί» πολλές φορές στο παρελθόν, ότι μας «παχαίνουν» αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν βασικά συστατικά του καθημερινού διαιτολογίου. Όταν μάλιστα, πρόκειται για αναποφλοίωτα τρόφιμα όπως ψωμί, ζυμαρικά ή δημητριακά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι ή βρώμη, τα οποία απορροφώνται αργά και απελευθερώνουν μικρή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα, τότε το αίσθημα του κορεσμού και πληρότητας διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, παρέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες συμπλέγματος B, μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο κα ψευδάργυρο συγκριτικά με τα λευκά ή ραφιναρισμένα αμυλώδη τρόφιμα.
2. Φρούτα + Λαχανικά ≥ 5. Αν οι πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως σας φαίνεται κάτι δύσκολο σκεφτείτε ότι, θα μπορούσατε να έχετε ένα ποτήρι φυσικό χυμό φρούτων και ένα φλιτζάνι φρέσκιες φράουλες μαζί με τα δημητριακά σας το πρωί, μια σαλάτα το μεσημέρι, ένα φρούτο για απογευματινό και μια μερίδα λαχανικά με το βραδινό σας, και έτσι θα υπερκαλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά.
3. Ψάρι. Στοχεύσετε στο να τρώτε τουλάχιστον δυο μερίδες ψάρι τη βδομάδα συμπεριλαμβανομένης μιας μερίδας λιπαρού ψαριού. Τα λιπαρά ψάρια όπως σολομός, σκουμπρί, πέστροφα, ρέγγα, φρέσκος τόνος και σαρδέλα είναι πλούσια σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα δηλαδή σε απαραίτητα λιπαρά οξέα τα οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει και πρέπει να προσλάβει από την τροφή. Προτιμήστε φρέσκο ή κατεψυγμένο και καταναλώστε το ψητό και όχι τηγανητό.
4. Κορεσμένα λιπαρά. Η αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, όπως τα ζωικά λίπη και το βούτυρο, έχει συνδεθεί με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Παρότι ως παραδοσιακά μεσογειακή χώρα εξακολουθούμε να μαγειρεύουμε με ελαιόλαδο, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, έχουμε αυξήσει την ημερήσια κατανάλωση ζωικών προϊόντων σε ποσοστό 40-45% τη στιγμή που οι επίσημες διατροφικές οδηγίες συστήνουν κατανάλωση λίπους σε ποσοστό 30-35%.
5. Ζάχαρη. Ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη μας δίνει 20 θερμίδες, ανήκει όμως στις τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι απορροφάται πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης για να την απομακρύνει από το αίμα. Η απότομη αύξηση της ινσουλίνης κάνει πολύ γρήγορα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα να πέσουν, οπότε το σήμα της πείνας θα δοθεί πάλι στον εγκέφαλο ζητώντας εκ νέου τροφή. Η υπέρμετρη κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών και αναψυκτικών προάγει τη λιπογένεση και συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του φαινομένου της παχυσαρκίας.
6. Αλάτι. Ημερησίως χρειαζόμαστε περίπου 6γρ. αλατιού, δηλαδή όσο ένα κουταλάκι του γλυκού. Προσέχετε την περιεκτικότητα σε νάτριο στις ετικέτες τροφίμων που αγοράζετε γιατί το αλάτι εκτός από ενισχυτή γεύσης αποτελεί και συντηρητικό των τροφίμων σε τρόφιμα όπως αλλαντικά, καπνιστά, προπαρασκευασμένα τρόφιμα, διάφορες σος και σνακ.
7. Νερό. Αν φτάνετε να νοιώσετε το αίσθημα της δίψας για να πιείτε νερό τότε έχετε αγγίξει τα όρια της αφυδάτωσης και αυτό εκτός του ότι διαταράσσει την καλή υγεία και αρμονία του οργανισμού μπορεί να ευθύνεται για πονοκεφάλους ή ακόμη και για αδυναμία συγκέντρωσης.
8. Άσκηση. Η καθημερινή δραστηριότητα βοηθά να διατηρήσουμε το βάρος μας χαμηλό, συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης, την διατήρηση φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης και επιπλέον, στην καλή διάθεση και την ευεξία του ατόμου.
9. Πρωινό...ακόμα και αν δεν «πεινάτε». Τα άτομα που καταναλώνουν πρωινό έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος, να κάνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές μέσα στην μέρα, να έχουν καλύτερους δείκτες υγείας (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, γλυκόζη κ.α.) και τέλος να έχουν μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης συγκριτικά με αυτούς που προτιμούν απλά, έναν καφέ.
10. Μέτρο. Σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής τίποτα δεν απαγορεύεται αλλά και τίποτα δεν υπερκαταναλώνεται. Οργανώστε το ψυγείο και τα ντουλάπια σας με γνώμονα την μεσογειακή διατροφή, απολαύστε το φαγητό και τα οφέλη στην υγεία σας.

Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr
Σε περίπτωση αναδημοσίευσης αυτού του άρθρου, ο παραπάνω σύνδεσμος ΠΡΕΠΕΙ να είναι ενεργός και ΔΕΝ επιτρέπεται να αφαιρεθεί.
Συμβουλές υγείας και μακροζωίας, πρακτικές και χρήσιμες για να ζήσετε πολλά χρόνια υγιής.
1. Αμυλώδη τρόφιμα. Το ρύζι, τα ζυμαρικά και το ψωμί μπορεί να έχουν «ενοχοποιηθεί» πολλές φορές στο παρελθόν, ότι μας «παχαίνουν» αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν βασικά συστατικά του καθημερινού διαιτολογίου. Όταν μάλιστα, πρόκειται για αναποφλοίωτα τρόφιμα όπως ψωμί, ζυμαρικά ή δημητριακά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι ή βρώμη, τα οποία απορροφώνται αργά και απελευθερώνουν μικρή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα, τότε το αίσθημα του κορεσμού και πληρότητας διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, παρέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες συμπλέγματος B, μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο κα ψευδάργυρο συγκριτικά με τα λευκά ή ραφιναρισμένα αμυλώδη τρόφιμα.
2. Φρούτα + Λαχανικά ≥ 5. Αν οι πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως σας φαίνεται κάτι δύσκολο σκεφτείτε ότι, θα μπορούσατε να έχετε ένα ποτήρι φυσικό χυμό φρούτων και ένα φλιτζάνι φρέσκιες φράουλες μαζί με τα δημητριακά σας το πρωί, μια σαλάτα το μεσημέρι, ένα φρούτο για απογευματινό και μια μερίδα λαχανικά με το βραδινό σας, και έτσι θα υπερκαλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά.
3. Ψάρι. Στοχεύσετε στο να τρώτε τουλάχιστον δυο μερίδες ψάρι τη βδομάδα συμπεριλαμβανομένης μιας μερίδας λιπαρού ψαριού. Τα λιπαρά ψάρια όπως σολομός, σκουμπρί, πέστροφα, ρέγγα, φρέσκος τόνος και σαρδέλα είναι πλούσια σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα δηλαδή σε απαραίτητα λιπαρά οξέα τα οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει και πρέπει να προσλάβει από την τροφή. Προτιμήστε φρέσκο ή κατεψυγμένο και καταναλώστε το ψητό και όχι τηγανητό.
4. Κορεσμένα λιπαρά. Η αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, όπως τα ζωικά λίπη και το βούτυρο, έχει συνδεθεί με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Παρότι ως παραδοσιακά μεσογειακή χώρα εξακολουθούμε να μαγειρεύουμε με ελαιόλαδο, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, έχουμε αυξήσει την ημερήσια κατανάλωση ζωικών προϊόντων σε ποσοστό 40-45% τη στιγμή που οι επίσημες διατροφικές οδηγίες συστήνουν κατανάλωση λίπους σε ποσοστό 30-35%.
5. Ζάχαρη. Ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη μας δίνει 20 θερμίδες, ανήκει όμως στις τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι απορροφάται πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης για να την απομακρύνει από το αίμα. Η απότομη αύξηση της ινσουλίνης κάνει πολύ γρήγορα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα να πέσουν, οπότε το σήμα της πείνας θα δοθεί πάλι στον εγκέφαλο ζητώντας εκ νέου τροφή. Η υπέρμετρη κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών και αναψυκτικών προάγει τη λιπογένεση και συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του φαινομένου της παχυσαρκίας.
6. Αλάτι. Ημερησίως χρειαζόμαστε περίπου 6γρ. αλατιού, δηλαδή όσο ένα κουταλάκι του γλυκού. Προσέχετε την περιεκτικότητα σε νάτριο στις ετικέτες τροφίμων που αγοράζετε γιατί το αλάτι εκτός από ενισχυτή γεύσης αποτελεί και συντηρητικό των τροφίμων σε τρόφιμα όπως αλλαντικά, καπνιστά, προπαρασκευασμένα τρόφιμα, διάφορες σος και σνακ.
7. Νερό. Αν φτάνετε να νοιώσετε το αίσθημα της δίψας για να πιείτε νερό τότε έχετε αγγίξει τα όρια της αφυδάτωσης και αυτό εκτός του ότι διαταράσσει την καλή υγεία και αρμονία του οργανισμού μπορεί να ευθύνεται για πονοκεφάλους ή ακόμη και για αδυναμία συγκέντρωσης.
8. Άσκηση. Η καθημερινή δραστηριότητα βοηθά να διατηρήσουμε το βάρος μας χαμηλό, συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης, την διατήρηση φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης και επιπλέον, στην καλή διάθεση και την ευεξία του ατόμου.
9. Πρωινό...ακόμα και αν δεν «πεινάτε». Τα άτομα που καταναλώνουν πρωινό έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος, να κάνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές μέσα στην μέρα, να έχουν καλύτερους δείκτες υγείας (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, γλυκόζη κ.α.) και τέλος να έχουν μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης συγκριτικά με αυτούς που προτιμούν απλά, έναν καφέ.
10. Μέτρο. Σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής τίποτα δεν απαγορεύεται αλλά και τίποτα δεν υπερκαταναλώνεται. Οργανώστε το ψυγείο και τα ντουλάπια σας με γνώμονα την μεσογειακή διατροφή, απολαύστε το φαγητό και τα οφέλη στην υγεία σας.

Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr
Σε περίπτωση αναδημοσίευσης αυτού του άρθρου, ο παραπάνω σύνδεσμος ΠΡΕΠΕΙ να είναι ενεργός και ΔΕΝ επιτρέπεται να αφαιρεθεί.
Συμβουλές υγείας και μακροζωίας, πρακτικές και χρήσιμες για να ζήσετε πολλά χρόνια υγιής.
1. Αμυλώδη τρόφιμα. Το ρύζι, τα ζυμαρικά και το ψωμί μπορεί να έχουν «ενοχοποιηθεί» πολλές φορές στο παρελθόν, ότι μας «παχαίνουν» αλλά στην πραγματικότητα αποτελούν βασικά συστατικά του καθημερινού διαιτολογίου. Όταν μάλιστα, πρόκειται για αναποφλοίωτα τρόφιμα όπως ψωμί, ζυμαρικά ή δημητριακά ολικής άλεσης, καστανό ρύζι ή βρώμη, τα οποία απορροφώνται αργά και απελευθερώνουν μικρή ποσότητα γλυκόζης στο αίμα, τότε το αίσθημα του κορεσμού και πληρότητας διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Επιπλέον, παρέχουν περισσότερες φυτικές ίνες, βιταμίνες συμπλέγματος B, μαγνήσιο, σίδηρο, ασβέστιο, φώσφορο κα ψευδάργυρο συγκριτικά με τα λευκά ή ραφιναρισμένα αμυλώδη τρόφιμα.
2. Φρούτα + Λαχανικά ≥ 5. Αν οι πέντε μερίδες φρούτων και λαχανικών ημερησίως σας φαίνεται κάτι δύσκολο σκεφτείτε ότι, θα μπορούσατε να έχετε ένα ποτήρι φυσικό χυμό φρούτων και ένα φλιτζάνι φρέσκιες φράουλες μαζί με τα δημητριακά σας το πρωί, μια σαλάτα το μεσημέρι, ένα φρούτο για απογευματινό και μια μερίδα λαχανικά με το βραδινό σας, και έτσι θα υπερκαλύψετε τις ανάγκες του οργανισμού σας σε βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά συστατικά.
3. Ψάρι. Στοχεύσετε στο να τρώτε τουλάχιστον δυο μερίδες ψάρι τη βδομάδα συμπεριλαμβανομένης μιας μερίδας λιπαρού ψαριού. Τα λιπαρά ψάρια όπως σολομός, σκουμπρί, πέστροφα, ρέγγα, φρέσκος τόνος και σαρδέλα είναι πλούσια σε ω-3 και ω-6 λιπαρά οξέα δηλαδή σε απαραίτητα λιπαρά οξέα τα οποία ο οργανισμός δεν μπορεί να συνθέσει και πρέπει να προσλάβει από την τροφή. Προτιμήστε φρέσκο ή κατεψυγμένο και καταναλώστε το ψητό και όχι τηγανητό.
4. Κορεσμένα λιπαρά. Η αυξημένη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών, όπως τα ζωικά λίπη και το βούτυρο, έχει συνδεθεί με την εμφάνιση καρδιαγγειακών παθήσεων. Παρότι ως παραδοσιακά μεσογειακή χώρα εξακολουθούμε να μαγειρεύουμε με ελαιόλαδο, το οποίο είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα, έχουμε αυξήσει την ημερήσια κατανάλωση ζωικών προϊόντων σε ποσοστό 40-45% τη στιγμή που οι επίσημες διατροφικές οδηγίες συστήνουν κατανάλωση λίπους σε ποσοστό 30-35%.
5. Ζάχαρη. Ένα κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη μας δίνει 20 θερμίδες, ανήκει όμως στις τροφές υψηλού γλυκαιμικού δείκτη. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι απορροφάται πολύ γρήγορα, με αποτέλεσμα ο οργανισμός να αυξάνει την έκκριση ινσουλίνης για να την απομακρύνει από το αίμα. Η απότομη αύξηση της ινσουλίνης κάνει πολύ γρήγορα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα να πέσουν, οπότε το σήμα της πείνας θα δοθεί πάλι στον εγκέφαλο ζητώντας εκ νέου τροφή. Η υπέρμετρη κατανάλωση ζαχαρούχων τροφών και αναψυκτικών προάγει τη λιπογένεση και συμβάλλει σημαντικά στην αύξηση του φαινομένου της παχυσαρκίας.
6. Αλάτι. Ημερησίως χρειαζόμαστε περίπου 6γρ. αλατιού, δηλαδή όσο ένα κουταλάκι του γλυκού. Προσέχετε την περιεκτικότητα σε νάτριο στις ετικέτες τροφίμων που αγοράζετε γιατί το αλάτι εκτός από ενισχυτή γεύσης αποτελεί και συντηρητικό των τροφίμων σε τρόφιμα όπως αλλαντικά, καπνιστά, προπαρασκευασμένα τρόφιμα, διάφορες σος και σνακ.
7. Νερό. Αν φτάνετε να νοιώσετε το αίσθημα της δίψας για να πιείτε νερό τότε έχετε αγγίξει τα όρια της αφυδάτωσης και αυτό εκτός του ότι διαταράσσει την καλή υγεία και αρμονία του οργανισμού μπορεί να ευθύνεται για πονοκεφάλους ή ακόμη και για αδυναμία συγκέντρωσης.
8. Άσκηση. Η καθημερινή δραστηριότητα βοηθά να διατηρήσουμε το βάρος μας χαμηλό, συμβάλει στη μείωση της χοληστερόλης, την διατήρηση φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης και επιπλέον, στην καλή διάθεση και την ευεξία του ατόμου.
9. Πρωινό...ακόμα και αν δεν «πεινάτε». Τα άτομα που καταναλώνουν πρωινό έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν χαμηλότερο σωματικό βάρος, να κάνουν πιο υγιεινές διατροφικές επιλογές μέσα στην μέρα, να έχουν καλύτερους δείκτες υγείας (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια, γλυκόζη κ.α.) και τέλος να έχουν μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης συμπτωμάτων κατάθλιψης συγκριτικά με αυτούς που προτιμούν απλά, έναν καφέ.
10. Μέτρο. Σε ένα υγιεινό τρόπο ζωής τίποτα δεν απαγορεύεται αλλά και τίποτα δεν υπερκαταναλώνεται. Οργανώστε το ψυγείο και τα ντουλάπια σας με γνώμονα την μεσογειακή διατροφή, απολαύστε το φαγητό και τα οφέλη στην υγεία σας.

Πηγή: http://www.mydiatrofi.gr
Σε περίπτωση αναδημοσίευσης αυτού του άρθρου, ο παραπάνω σύνδεσμος ΠΡΕΠΕΙ να είναι ενεργός και ΔΕΝ επιτρέπεται να αφαιρεθεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα