Παρασκευή 15 Ιουλίου 2016

Γιατί η Γαλλία αποτέλεσε και πάλι στόχο των τρομοκρατών;


Ο τρόμος επέστρεψε στη Γαλλία, σε μια στιγμή μάλιστα, που με "νωπές" ακόμη τις μνήμες από το χτύπημα της 13ης Νοεμβρίου, στο Παρίσι, αλλά και από την επίθεση στο Charlie Hebdo, με τον Francois Hollande, λίγες ώρες πριν σημάνει και πάλι "συναγερμός", να διαμηνύει πως η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης δεν μπορεί να παρατείνεται επ’αόριστον.

Η τελευταία τραγωδία στη Νίκαια αποτελεί θλιβερή απόδειξη του ότι η χώρα συνεχίζει να αποτυγχάνει - ή και να αδυνατεί - να δρομολογήσει τα κοινωνικο-οικονομικά ζητήματα που βρίσκονται πίσω από την απειλή της τρομοκρατίας, όπως παρατηρούν  οι αναλυτές.
 
Γαλλία

Ο Γάλλος πρόεδρος ανακοίνωσε, σήμερα, πως παρατείνεται η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα, η οποία, για ακόμη μία φορά, έπεσε "θύμα" τηςτρομοκρατίας, ανήμερα μια σημαντικής εθνικής εορτής, την Ημέρα της Βαστίλης.
Την ώρα που μερίδα των αναλυτών εξαίρει τις Αρχές για την άμεση ανταπόκριση στην επίθεση (δεδομένου ότι πυροβόλησε και σκότωσε τον ένοπλο οδηγό του φορτηγού που "έσπειρε" τον θάνατο), άλλοι κάνουν λόγο για επιφανειακή μόνο διαχείριση του προβλήματος, καθώς, όπως λένε, πρόκειται για την αντιμετώπιση των συμπτωμάτων ενός μεγάλου "ρήγματος στη μοντέρνα Γαλλία".

Γιατί, όμως, η Γαλλία αποτέλεσε και πάλι στόχο των τρομοκρατών. Μιλώντας στο CNBC, ο επικεφαλής του IHS Jane's Terrorism and Insurgency Centre, Matthew Henman, εξηγεί πως σε μια πρώτη φάση, οι τρομοκράτες, αδιαμφισβήτητα, έχουν εξοργιστεί από τις γαλλικές επιθέσεις εναντίον του Ισλαμικού Κράτους στη Μέση Ανατολή και στη Βόρεια Αφρική.
 
Hollande

Ωστόσο, όπως επισημαίνει ο ίδιος και προχωρώντας τη συζήτηση στα βαθύτερα αίτια, η Γαλλία έχει σταματήσει να δρομολογεί τους κοινωνικο-οικονομικούς παράγοντες που καθιστούν τη Γαλλία ιδιαιτέρως "ευάλωτη" απέναντι σε ένα τρομοκρατικό χτύπημα, σημειώνοντας πως ένα μέρος του μουσουλμανικού πληθυσμού έχει μεγαλώσει στη χώρα, νιώθοντας εξαιρετικά αφιλόξενα, χωρίς να έχει καταφέρει να πλάσει μια ταυτότητα, υιοθετώντας είτε τα ερεθίσματα της μοντέρνας κουλτούρας στη Γαλλία, είτε τις παραδόσεις της γενέτειρας των γονέων του. 
Σημειωτέον πως σύμφωνα με τον Florian Otto της Verisk Maplecroft, αρκετά προάστια του Παρισιού έχει γνωρίσει σημαντική ανεργία στους νέους (της τάξεως του 45% με 50%), ιδιαιτέρως στους άνδρες νέους. 
Charlie Hebdo
Πάντως, αυτό το κλίμα διχασμού και διαίρεσης στη Γαλλία δεν πέρασε απαρατήρητο, ήδη από την επίθεση στο Charlie Hebdo, με τον Γάλλο πρωθυπουργό, Manuel Valls, να τονίζει από τότε πως η επίθεση έφερε στην επιφάνεια την άσχημη πραγματικότητα που επικρατεί στη χώρα. Εντούτοις, πέρα από την άμεση ανταπόκριση των αστυνομικών Αρχών, δεν έχουν γίνει και πολλά, προκειμένου να αναχαιτιστούν οι διακρίσεις που φαίνεται να δεσπόζουν στη Γαλλία. Πέρα από την αντιμετώπιση, χρειάζεται και πρόληψη, είναι το μήνυμα του Henman.
Η ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ ΤΟΥ ΕΝΑΤΟΥ ΚΥΜΑΤΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Επειδη Η Ανθρωπινη Ιστορια Δεν Εχει Ειπωθει Ποτε.....Ειπαμε κι εμεις να βαλουμε το χερακι μας!

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

1

Το Ενατο Κυμα